(Grafik: Gateway Music).
Af: Lars Knudsen, DMF Aarhus.
Print Friendly, PDF & Email

Hvis du gerne vil udgive din musik selv, er det helt oplagte valg at bruge Gateway Music til at gøre den tilgængelig. Dansk Musiker Forbund etablerede i 2006 distributionsselskabet Gateway Music og med i alt cirka 5.300 single- og albumudgivelser siden da, er der ingen tvivl om, at denne platform er et veletableret og nyttigt redskab for musikere.

Global tilgængelighed

Kunstnere, der ønsker at starte eget pladeselskab for som producent selv at udgive musik, kan med fordel bruge Gateway Music. Både digitalt og i fysisk format, altså streaming og digitale downloads samt vinyl, CD’er, bøger og merchandise. Prisen for at benytte selskabet er den samme for alle brugere, og når distributionsaftalen er på plads, gør Gateway Music musikken tilgængelig på godt 120 streaming- og digital download platforme world wide. Udover de kendte portaler Spotify, Itunes, Tidal, Yousee/Telmore og Youtube Music samt masser af andre tjenester har de senest lukket op for de store portaler i Kina, Østen samt Nordafrika.

Og da det er Dansk Musiker Forbund der står bag, kan du derfor trygt stole på, at det er på musikernes præmisser. Du beholder naturligvis altid alle rettigheder selv og kan med kort varsel opsige engagementet med Gateway Music, hvis nu der for eksempel skulle komme et pladeselskab og ønske at signe dig.

Stor erfaring

Mette Ellebye-Larsen har stået i spidsen for Gateway Music siden starten. Hun kom med mange års erfaring fra ansættelser hos flere af de store pladeselskaber og har dermed en enorm erfaring med alle aspekter omkring at udgive musik. Mette rådgiver alle slags solister og bands, som står med et kommende indspilningsprojekt eller en færdig produktion, som man gerne vil have distribueret eller mangfoldiggjort. Omkring sig har Mette en håndfuld ansatte med bredt kendskab og ekspertise inden for sociale og digitale medier, salg, grafik og marketing.

Mette Ellebye-Larsen, Frederik Norup, Theis Jensen og Pia Bom. (foto: Gateway Music).

Gateway Music består således også af Pia Bom, projektkoordinator, samt Frederik Norup og Theis Jensen, begge projektmedarbejdere, som til daglig vejleder om de mange muligheder på de digitale platforme. Med baggrunde inden for kulturbranchen, digitale medier og digital konceptudvikling kan de hjælpe med at optimere din udgivelsesproces, og give dig indsigt i de forskellige værktøjer, som du har til rådighed, når du udgiver din musik. Pia Bom administrerer desuden Gateways webshop og forestår afregningerne.

Hvad kan du?

Du kan hos Gateway Music eksempelvis få hjælp til aftaler med musikere, fotografer og grafikere, hjælp til administration af royalties og fordeling af pengene for salg imellem jer i bandet, formidling af stregkoder, fordelagtige prisaftaler på vinyl- og CD produktion, og din/jeres egen webshop, som gør det muligt at sælge CD, vinyl, bøger og merchandise fra eget site.

Hvad gør du?

I første omgang gør du det, at du ringer på tlf. 35 240 232 eller skriver på gatewaymusic@dmf.dk og booker et møde. Du får her lejlighed til at præsentere selve musikken og dine planer vedrørende promotion og markedsføring i forbindelse med udgivelsen. Du vil ligeledes få indsigt i, hvad Gateway Music kan tilbyde dig som kunstner og al praktisk information vedrørende det at udgive selv. Vær opmærksom på, at rigtigt mange vælger at benytte Gateway Music, så det anbefales derfor, at du er i god tid.

Fra børnemusik til dødsmetal, Gateway Music distribuerer alle slags musikgenrer. Og alle, lige fra helt unge og upcoming til nogle af landets allerstørste navne, har igennem tiden benyttet Gateway Music.

Digitale værktøjer

Godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt. Så når det spritnye hitalbum er skrevet, indspillet, produceret og har materialiseret sig ved at dukke op på matriklen, sirligt indpakket i plast og pap, så er det på med købmandskitlen. Som hjælp til din markedsføring og salg har Gateway Music derfor tilføjet en række nyttige digitale værktøjer, som i tre pakker hjælper dig med at øge den digitale tilstedeværelse både på streamingplatformene og de sociale medier.

Pakke 1: Grundpakke

Når du udgiver igennem Gateway Music får du en guide, et kompendium, som er skrevet og udviklet som et overblik over, hvordan du griber din onlineaktivitet an. Det indeholder blandt andet info om det ’Dashboard,’ du får, hvor du har det fulde, statistiske overblik over din musiks streamingtal. For eksempel får du indblik i dit samlede antal streams, demografiske data på dine lyttere, hvilke lande der streamer, hvilke af dine sange der hitter, hvilke platforme du er populær på, hvordan du skal målrette dine udgivelser, inspiration til PR-kampagner, hvor du kan booke spillejobs og meget mere.

Guiden indeholder også en introduktion til, hvordan du får rådighed over og optimerer din Spotify profil. Du kan kort fortalt arbejde med at pitche din musik på Spotify ved at optimere og forbedre chancerne for, at den udvælges og kommer med på flere Spotify-playlister og dermed øger antallet af streams og udbredelse af dine udgivelser.

Der er hjælp til oprettelse af artistprofiler på platforme som Apple Music, Deezer, Facebook og Instagram samt hjælp til ’whitelisting’ af din musik (red. beskyttelse af din musik mod at blive uploaded af andre). Gateway Music’s aggregator claimer på vegne af dig, dine rettigheder til musik via ContentID, som lægges op på YouYube, og der er tips omkring oprettelse og brug af din YouTube kanal. Og løber du ind i problemer omkring dine rettigheder, ophavsret med mere, så sidder Dansk Musiker Forbunds jurister klar ved siden af til at hjælpe og rådgive DMF medlemmer.

Pakke 2: Kurser

Med udgangspunkt i pakke 1 tilbydes pakke 2, som er mere dybdegående undervisning og kursus, hvor du introduceres til de forskellige værktøjer, som hjælper dig med at optimere dine platforme og giver dig indsigt i de digitale muligheder, der er tilgængelige, når du udgiver din egen musik. I første omgang gøres det online som digitale kurser i mindre grupper via Teams.

Pakke 3: Én-til-én hjælp og vejledning

Grundlaget er det samme som pakke 1 + 2, men her tilbydes du personlig én-til-én hjælp og vejledning, så som i at opsætte artistprofiler, log in og gennemgang af pitch, dashboard, sociale medier, konkret idesparring og input mht. målgrupper osv., altså i det hele taget en personlig guide igennem de elementer der er i løbet af din udgivelsesproces.

Opdater tidligere udgivelser

Den digitale verden ændrer sig hele tiden, og hvad der er muligt i dag, var måske ikke en mulighed for bare 1-2 år siden. For eksempel synlig kreditering af featuring, ekstra hovedartister, tilvalg af udgivelsesterritorier, egen artistprofil på tjenesterne med mere. Så har du måske allerede tidligere udgivet din musik igennem Gateway Music, så kan du også med dine eksisterende udgivelser få hjælp til at foretage en opdatering af dine digitale udgivelser. En opdatering koster kr. 250,00 (inkl. moms). Hvis du er interesseret så send en mail til Mette@dmf.dk med info omkring, hvilken udgivelse(r) det drejer sig om.

Er du i det hele taget blevet nysgerrig efter at høre mere om Gateway Music, så sidder medarbejderne klar ved telefonerne på kontoret hos Dansk Musiker Forbund, på Sankt Hans Torv i København. Tlf. 35 240 232. www.gatewaymusic.dk