DMF Aarhus holder julestue på Folkestedet d. 19. december 2023 (foto: Lars Knudsen).

Af Camilla Overgaard og
Lars Knudsen

Print Friendly, PDF & Email

December er over os! Overalt i forretninger, på gader og stræder og måske også rundt omkring i musikerhjemmene er julepynten atter sprunget ud i fuldt flor. Vi har slået julen an, og her fra DMF Aarhus vil vi i år spille ind med et lille juleeventyr.

Anledningen er, at vi, når vi i år inviterer til afdelingens traditionsrige julestue, samtidig puster nyt liv i en gammel tradition – nemlig afdelingens hedengangne juletræsfester. Julestuen finder i år sted på Folkestedet den 19. december kl. 14:00-16:30. Læs mere her.
Det er netop juletræsfesterne, vi her vil fortælle et lille juleeventyr om.

Som i ethvert eventyr med respekt for sig selv tæller vi ind med et ”Der var engang..”

Der danses i slange rundt om juletræet (foto: DMF Aarhus fotoarkiv).

Bamse og nisseorkesteret

Der var engang en lokalafdeling fuld af alverdens musikere. I løbet af året var de spredt for alle vinde ud over det ganske land, og nogle endda endnu længere ud, hvor de sørgede for, at musikken spillede. De skabte glæde, fællesskab, eftertænksomhed, fyldte dansegulve og store oplevelser, hvor end de kom frem. Én af dem hed Bamse.

Hvert år i december mødtes mange af dem til juletræsfest i lokalafdelingen. Her var musikerne, deres partnere og børn samlet om musik, lotteri og sidst, men bestemt ikke mindst, godteposer! Sidstnævnte stod Bamse for at dele ud, og de skulle afhentes personligt af ham hos Købmand Smedegaard, hvor de blev bestilt. Netop godteposerne var nærmest ren julemagi i sig selv, for som Bamse sagde; ”Børnene skal ha’ en stor slikpos’! Der ska’ være så meget i så de brækker sig. Og ikke for meget frugt.” Og sådan blev det.

Det lyder ærlig talt ret eventyrligt, og lokalafdelingens kontor stod hvert år helt på den anden ende op til juletræsfesterne. Der var gevinster til lotteriet alle vegne, og intet måtte mangle! Juletræsfesterne var et samlingspunkt for musikerne i lokalafdelingen gennem en årrække og et højdepunkt for både børn og voksne, der deltog. Særligt Bamse i rollen som julemand og uddelingen af de sagnomspundne godteposer, står stadig klart i hukommelsen hos de børn, der var med.

Flemming ’Bamse’ Jørgensen og 2 af ’vennerne’ – Bjarne Gren og Jes Halding (foto: DMF Aarhus fotoarkiv).

Juletræsfester som dengang de selv var børn

Selvom Flemming ’Bamse’ Jørgensen for de fleste er elsket og kendt som den folkekære og populære sanger og entertainer, han var, så vil han for altid være husket i DMF Aarhus afdelingen for sin store indsats med at gøre noget godt for musikerne og deres familier og børn i juletiden. I 2022 afholdte vi et hyggeligt arrangement i Øst for Paradis, hvor vi havde lejet biografen så medlemmerne kunne tage familie/børn med og mødes om at se spillefilmen om Bamses liv og karriere. Dagen blev meget minderig og speciel, da der foruden filmen også blev holdt taler og mindeord om Bamse. Men ikke mindst også, da det sociale element i at mødes fysisk med kollegaerne, i denne fragmenterede og onlinebaserede tid, fik både medlemmer og børn, som nu er voksne, til at komme til os og efterlyse de fantastiske juletræsfester, der blev holdt i afdelingen op igennem 1990’erne og i starten af 00’erne.

I de år blev DMF Aarhus afdelingens juletræsfester med hurtig fart mere og mere berømte blandt musikerne og i branchen. Størstedelen af dem blev afholdt i det tidligere Folkedansens hus, som dengang lå i Vestervang. Initiativtagerne var Flemming ’Bamse’ Jørgensen og Jes Halding, som syntes, at der skulle holdes juletræsfester, som de selv huskede det fra de var børn.

Poul Ramsing og hans nisseorkester. Kaj Kristensen (trommer), Poul Ramsing (sax, vokal), Rollo Pelegrini (bas) og Bjarne Brodtkorb (piano) (foto: DMF Aarhus fotoarkiv).

”Det centrale var børnene, der skulle laves underholdning rettet til dem, og musikken var selvfølgelig i centrum med alsidigt julerepertoire.

Nok så væsentligt var det amerikanske lotteri med vægtige præmier hentet fra den navnkundige købmand i Sjællandsgade samt donationer fra diverse musikforretninger til gengæld for lidt reklame undervejs i trækningerne.
 
Men ellers er dét, som jeg husker bedst, den gode kollegiale stemning. Det var det tidspunkt på året, hvor man mødtes med kolleger på tværs af alder, kolleger som man måske ikke havde set siden sidste juletræsfest.
 
Og stadig var der overskud til børnene. Det var først og fremmest dem, der skulle gå hjem med lidt julelys i øjnene.”

Jes Halding

Julemanden var med om træet (foto: DMF Aarhus fotoarkiv).

Der skulle ikke mangle noget!

Vores kollega på DMF Aarhus kontoret, Esben Lauersen, husker, hvordan festerne voksede og voksede og blev et stort tilløbsstykke for medlemmerne og deres familier hver december.

”Jeg tror egentlig ikke, at det den gang var planlagt, at det skulle være så stort et arrangement. Men både deltagerfremmødet, forplejning, underholdningen og præmierne i det obligatoriske amerikanske lotteri voksede og voksede i de år. Bamse insisterede på, at der ikke skulle mangle noget til juletræsfesterne, og vi spiste altid røde pølser med brød på kontoret i lang tid efter festerne.”

Esben stod for at afholde lotteriet, og han husker, at det begyndte at gribe om sig på en helt fantastisk måde, hvor der gik sport i for alle involverede i og omkring afdelingen at skaffe mere og mere spændende præmier, som der blev spillet om. ”Alt fra billetter til symfoniorkesterkoncerter, CD’er, t-shirts, instrumenter og tilbehør fra butikker og forhandlere, gavekort til Føtex, udenlandsrejser, studieindspilninger i Genlyd og meget mere. Da det var vildest, kørte jeg 20 litra – det vil sige 20 forskellige trækninger, hvor der i hver var 10-15 præmier på højkant!”

Juletræsfest i Folkedansens Hus, Vestervang. Tonny Trifolikom underholder børn og voksne (foto: DMF Aarhus fotoarkiv).

Det sociale samvær blev moderne igen

”Mine egne børn voksede op med vores juletræsfester i afdelingen, som ikke lignede tilnærmelsesvis noget andet, der fandtes. De juleafslutningsarrangementer, man ellers kunne gå til i skole, institution, på arbejdspladser eller i andre fagforeninger, var på den tid, før og omkring årtusindeskiftet ikke rigtig noget, der blev gjort så meget ud af, som jeg også husker, det var helt tilbage i min barndom. Så vores juletræsfester blev pludselig til noget gammeldags noget, der faktisk kunne noget omkring socialt samvær – som blev helt vildt ’moderne’ igen. Folk begyndte at komme, og hvis de først havde været med et år, så var det HELT sikkert, at de kom igen året efter!

Flere generationer svinger om (foto: DMF Aarhus fotoarkiv).

Godteposerne vender tilbage!

Med tiden skete der det, at børnene voksede og blev for store til at blive ved med at komme til juletræsfesterne i afdelingen. Der kom færre og færre børn med, og julearrangementerne tog form herefter og gik mere over i eftermiddags- og aftenarrangementer – julestue i afdelingen – hvor der siden har været tradition for gløgg, æbleskiver og lidt levende musik, afholdt på vores daværende kontor i Grønnegade og nu i Vestergade.

Men som vi lagde for med i introen, bliver det anderledes i år. Vi synes i bestyrelsen, at det er på tide, at juletræsfesterne vender tilbage og igen kan blive et samlingspunkt for jer, jeres familier og afdelingens samarbejdspartnere ved juletid. Derfor inviterer vi på gløgg, æbleskiver, dans om juletræ, juleklip og selvfølgelig ikke mindst de sagnomspundne godteposer til børnene til årets julestue på Folkestedet.

Vi håber på og glæder os til at se jer!

Julehilsner fra DMF Aarhus