(foto: Tejs Dragheim).
Af: Camilla Overgaard, DMF Aarhus.
Print Friendly, PDF & Email

Dansk Musiker Forbunds lokalafdelinger i Midtjylland samarbejder med regionens musikskoler omkring bandkonkurrencen DMF M8. Konkurrencen har fokus på originalmusik og giver bands og sammenspilshold mulighed for at vinde 20.000 kr. til bandkassen. Undervejs i forløbet deltager bandsene i forskellige workshops og en branchedag,  som hjælper dem med at udvikle sig og lægge et godt fundament for deres videre færd i musikken.

Grundet coronasituationen måtte der her i 2021 tænkes ud af boksen, da det ikke har været muligt at afvikle DMF M8 konkurrencen med fysiske optrædener, som vi plejer. Det førte til tilblivelsen af podcastserien ’Historier fra Det Lukkede Øvelokale’, som består af fire afsnit, hvor podcastvært, Søren Baldwin, taler med otte bands, der alle er tidligere deltagere i konkurrencen, om hvordan det er at være et ungt og upcoming band under en coronanedlukning. Alle otte bands er tidligere deltagere i DMF M8 konkurrencen.

I forbindelse med podcasten er der ligeledes produceret små livesessions med alle otte bands. De kan høres på DMF M8’s Facebook side.

Debut som podcastvært

Da der skulle findes en vært til DMF M8 podcasten, meldte Søren Baldwin sig på banen og fik dermed sin debut som podcastvært. Søren er 21 år, bassist, producer og freelance musiker og bor i Aarhus. Han spiller i rockbandet ’Mirror To The Moon’, indiebandet ’Downtown July’, producer-sangerduoen ’Gemini Inc.’ og arbejder desuden med at skrive musik til kortfilm. Søren involverer sig i så mange musikprojekter som muligt og har en klar ambition om et liv i og med musikken. Han har ikke tidligere prøvet kræfter med rollen som vært på en podcast, men er gået til opgaven med en stor nysgerrighed omkring, hvordan de deltagende bands har håndteret coronanedlukningen.

Faktisk medvirker to af Sørens bands, ’Downtown July’ og ’Gemini Inc’ i podcasten. Søren kan generelt godt lide at tale om og tænke over musik. Faktisk har han endda en blog, hvor han skriver om musik, som hedder ’Elsk Musik’. Formålet med bloggen er ganske enkelt at sprede kærligheden til at fordybe sig i musikken, og det formål har Søren ligeledes haft lejlighed til at udleve som vært på podcasten.

Søren Baldwin – live (foto: Søren Søndergaard Meiner).

Historier fra det lukkede øvelokale

Podcastens titel opstod lidt spontant i en samtale mellem Søren Baldwin og Tejs Dragheim, som er ansat ved Aarhus Musikskole og har været tovholder på tilblivelsen af podcasten. Hvad der egentlig sker hos et band, når de befinder sig i øvelokalet, kan i forvejen være en lidt hemmelig affære, og det synes uden tvivl ikke mindre hemmeligt, når øvelokalet tilmed er lukket.

Søren fortæller, at han, gennem samtalerne med de forskellige bands i podcasten, har fundet flere ligheder, end han regnede med.

”Man finder ud af, at man er i samme båd.”

Han fortæller desuden, at det også har været spændende at høre folks forskellige perspektiver på at lave musik, at være et band – og at være et band under en coronanedlukning. For forskellighederne er der selvfølgelig også, og dem kan man hente meget inspiration i. Podcastsettingen har for Søren været en meget behagelig måde at møde andre musikere på, da udgangspunktet har været;

”nu sætter vi os ned i en time og taler om, hvad der er vigtigt for os.”

Fællesskabet er missionen

Formålet med podcastserien har været at skabe et rum til refleksion og erfaringsdeling på tværs af de deltagende bands. Fællesskabet er missionen. Det er ikke så tit, at bands møder hinanden i en times samtale, hvor ingen er på vej tilbage i øveren eller pludselig må løbe efter bussen. Podcastens afsnit er alle omkring en time lange og har på den måde sat en ramme for fordybelse.

På spørgsmålet om hvad han håber, at lytterne får med fra podcasten, svarer Søren, at han håber, at lytterne får nogle spændende historier med, som de kan reflektere over og relatere til. Derudover håber han, at lytterne fornemmer, at de alle er i samme båd, når de hører podcasten.

Lyt med her:


De deltagende bands er: