(foto: Anna Jarmolowicz).
Af: Camilla Overgaard, formand DMF Aarhus.
Print Friendly, PDF & Email

Samtalerne om, hvordan man arbejder som band, og hvordan man ønsker at arbejde som band, er som oftest ikke det, der fylder mest i øvelokalerne – og det er måske netop heller ikke i øvelokalet, at de skal fylde. Det er til gengæld vigtige samtaler at have, hvis man ønsker at skabe et stærkt og varigt samarbejde i bandet og grobund for vedvarende succes. 

Gry Colding Ebbesen er sangskriver, komponist, kvinden bag kunstnernavnet MoonBee og bandleder i projektet MoonBee & The Astronauts. Astronauterne spiller iklædt hvide rumdragter med MoonBee-logo, som er stærkt inspireret af NASA, og dem genbesøger vi senere i artiklen. Hos NASA er der en lang række krav, man skal opfylde for at blive astronaut, som blandt andet omfatter uddannelseskrav, højde, blodtryk i siddende position og syn. Grys astronauter er derimod valgt på baggrund af samtaler med venner om musik.

Gry Colding Ebbesen (foto: Camilla Overgaard).

“Det var det, der dannede grobund for, hvem jeg valgte, fordi jeg har haft nogle helt vildt dejlige, og meget forskellige, samtaler om musik med alle mine bandmedlemmer”.

Netop forskelligheden er et vigtigt element i at skabe dynamik og kontinuerlig udvikling i bandet. Forskelligheden kommer til udtryk i forskellige musikalske referencer og interesser, men også i forskellige personlighedstyper og behov, og det er ikke en tilfældighed.

“Jeg ser i høj grad forskellighederne som det, der har gjort, at vi har vores egen lyd”.

Gry lader sig i det hele taget sjældent styre af tilfældigheder. Som bandleder har hun en vision, som hun søger at udleve sammen med astronauterne, og hun ved, hvad hun vil have. Hun ved til gengæld også, hvad hun gerne vil give, og her kommer vi til noget meget centralt i Grys måde at være bandleder på.

MoonBee & The Astronauts mødes ikke kun i øvelokalet, men holder løbende bandmøder. På bandmøderne er der fokus på trivsel, forventningsafstemning og eventuelt revidering af bandaftalen, og møderne foregår vel at mærke aldrig i øvelokalet.

(foto: Anna Jarmolowicz).

”Når man er i det kreative rum, skal man værne om det. Der skal man være kreativ, og man skal komme med sine idéer, og det skal man lade være en legeplads, og det skal være uhindret. Så det vil sige, at når man skal snakke om nogle tunge ting – og det kan være alt lige fra lønning til, hvem der bliver betalt ordentligt for sin transport, eller hvor meget KODA skal du have – så skal det ikke være noget, der går ind og påvirker musikken, og det gør det altså, hvis man gør det i øvelokalet. Det er i hvert fald min erfaring.”

Der bliver typisk sat 3-4 timer af og sørget for kaffe og kage til bandmøderne, så der er god tid til at få vendt stort og småt. Det var netop på et sådant bandmøde, at MoonBee & The Astronauts underskrev en bandaftale. Bandaftalen rummer aftaler om økonomi, eksempelvis en fast takst til den der lægger bil til, når bandet er ude at spille, aftale om fordeling af KODA-rettigheder, ansvarsområder, og hvem der betaler, når rumdragten bliver slidt op eller glemt et sted efter et spillejob. Det er så her, vi genbesøger rumdragten, for netop rumdragtsparagraffen i bandaftalen er et rigtig godt eksempel på, at det er vigtigt at have klare aftaler omkring alt det, man kunne tænkes at blive uenige omkring. Det er langt bedre at diskutere eventuelle problemstillinger i fredstid.

I rollen som bandleder vægter Gry det meget højt at skabe bedst mulige arbejdsbetingelser for sine medmusikere. Det handler både om, at de altid bliver honoreret så godt som muligt, eksempelvis også når bandet er i studiet, selvom det ikke altid er lige let. Men som hun selv siger;

”Jeg har ikke lavet MoonBee for, at det skal være praktisk. Jeg har lavet det, fordi det skal være spændende, sjovt og meget ambitiøst” .

Og der er ingen tvivl om, at MoonBee & The Astronauts har en amibitiøs bandleder, men de har også en bandleder, der tager ansvar for sine musikeres trivsel, og som arbejder dedikeret for at skabe så gode og professionelle rammer som muligt i den udfordrende fase som upcoming band på vej mod stjernerne.

MoonBee & The Astronauts udgav i januar 2021 en dobbeltsidet EP med titlen Come Move In Another Dimension Part I & Part II. Part I rummer 6 sange med MoonBee & The Astronauts, mens Part II rummer de samme 6 sange, men denne gang med MoonBee og strygekvartetten Who Killed Bambi.