(foto: Albert Meier).
Af: Lars Borup.
Print Friendly, PDF & Email
I

næsten 20 år har et helt specielt Aarhus band eksisteret og har overlevet flere regeringer. Det er helt unikt på mange måder og har en trofast flok, der altid dukker op som publikum, når de spiller. Navnet er Addis Ababa Band. Fundamentet er afro musik, men med mange andre musikalske inspirationskilder indblandet.

”Starten på bandets eksistens ligger hen i en magisk tåge,” fortæller to af orkesterets medlemmer trompetisten Scott Westh og percussionisten, Christian Dietrichsen.

(foto: Albert Meier).

Afro

”Vi var overbeviste om at vi spillede afro musik, men da vi besøgte Ghana, mente ghaneserne ikke at vi spillede afrikansk musik. Men et er sikkert. Vi er gode til at fange publikum og skabe danseglæde. Skal vi prøve nærmere at definere genren, må det være jazzet ørkenblues blandet med avantgarde og inspiration fra klassisk musik,” fastslår de to musikere.

Orkesteret består af 12 banddisciple plus en lydmand, som alle er ude på en personlig rejse. Bandet er sammensat af 4 blæsere, guitarer og bas plus en slagtøjssektion.

Blandet baggrund

Musikerne i Addis Ababa Band har en meget blandet baggrund. Nogle har en klassisk musikbaggrund eller har rødder i rytmisk konservatorium, andre kommer fra højskolerne og så er der også et postbud og en skovarbejder.

På trods af Addis Ababas størrelse har de pænt med job. Resten af 2021 skal de ud at spille 7-8 job. De spiller meget forskellige steder eksempelvis et større antal mindre festivaler, Aarhus Jazz Festival, højskoler, Christiania, Thy Lejren og Roskilde Festivalen.

Koklokken

”Et centralt element i vores band er koklokken. Den er nøglen og tandhjulet i afromusikken. Det er den, der styrer, og der er noget markant ved at slå på jern i forhold til mange andre slagtøjsinstrumenter,” fortæller Christian og Scott.

 Percussionist Christian Dietrichsen. (foto: Albert Meier).

”Vi spiller dansemusik, der kører rundt og rundt i gentagelser. Det hele kører i loop. Addis Ababa Band er en dynamisk maskine, der nærmest er selvspillende,” fortsætter de.

”Man bliver medlem af det musikalske kollektiv ved at deltage i jam og spørge, om man kan komme med. På den måde er det lykkedes fortløbende at have den optimale besætning.  Orkesteret lever og lever videre ved en naturlig til- og afgang af medlemmer, og det hele fungerer fint uden en formel ledelse”, fortæller Scott og Christian.

Addis Ababa Band live under Grimfest 2016.

Orkesteret øver ugentligt. Når det er mindre dele af bandet, er det i Sydhavnen, og når det er hele holdet, foregår det i Grimhøjgården.

Er du til musikalsk puls, dynamik og en medrivende oplevelse, skal du opleve Addis Ababa Band, hvis du ikke allerede er fanget af bandets magiske univers.

(foto: Albert Meier).

(foto: Albert Meier).