SPIL TROMMER
Frank Thøgersen udgiver undervisnings DVD

Af: Lars Knudsen

Det var et held for trommeslager Frank Thøgersen, at han gik til den årlige juletræsfest i DMF Aarhus. Det udløste nemlig det spark bagi, der skulle til for at realisere en drøm, som Frank havde haft igennem mange år.

I efterhånden en del år har DMF Aarhus hver december måned afholdt juletræsfest.  Et festligt arrangement hvor medlemmerne og deres familier hygger sig med mad og drikke, juleknas og underholdning – og måske højdepunktet for de i mere end én forstand spillelystne, et amerikansk lotteri. Og sponsorerne er traditionen tro mildest talt ikke kendte for deres nærighed. Musikinstrumenter og grej, ophold og udenlandsrejser, vin gaver, CD’ere og meget meget mere deles rundhåndet ud til lotteriets mange vindere. Blandt de attraktive hovedpræmier findes sædvanligvis også gavekort til indspilningsdage i nogle af byens gode studier.

Ved sidste juletræsfest søndag den 3. december 2006 fiskede Frank Thøgersen de helt rigtige lodder op af bowlen, hvilket udløste et gavekort på to studiedage inklusiv tekniker i AA Studiet hos Dan Media på Katrinebjerg.

Drømmen
”Jeg har i cirka 10 år haft en drøm om at indspille en trommeundervisnings-DVD. Så da jeg pludseligt havde to gratis studiedage på hånden, tænkte jeg, nu skal det være”. Frank gik i gang med at skrive et manuskript, og bookede studietid i starten af 2007. ”Jeg havde ikke prøvet at lave et manuskript før, men jeg havde i lang tid gået med ideerne om, hvad filmen skulle indeholde. Jeg har forsøgt at lave en skabelon, der starter næsten ved nul og slutter ved det, jeg kan som trommeslager”. Franks DVD ”Spil Trommer” er ment som inspiration, både til den helt unge trommeslager såvel som til den øvede. De fleste undervisnings-DVD’er på markedet er i følge Frank med amerikanske stjernetrommeslagere. ”Der er kun lavet én dansk tromme-DVD ud over denne her, så derfor synes jeg, at der mangler noget, der rammer og inspirerer mere bredt”.

Determineret ung mand
Frank blev født i 1965, og man kan godt sige, at han faldt i gryderne som barn. Det med musikken startede faktisk sjovt nok til en juletræsfest i den lokale grundejerforening i Hinnerup, dengang han var 10 år gammel. ”Der optrådte et nisseorkester, som lignede det, vi har til DMF juletræsfesterne på en prik! Jeg faldt totalt i svime over trommeslageren, og da vi kom hjem samme dag, meddelte jeg mine forældre, at jeg nu vidste, at jeg skulle være trommeslager”. Og det har Frank været lige siden, og som professionel siden 1984.   

Det første band
Få uger efter at den unge Frank havde oplevet sit percussive klarsyn, fik han til sin 11-års fødselsdag den 28. januar 1976 foræret en lilletromme af sine forældre. Dagen efter startede han et band sammen med en flok af kvarterets knægte. ”Vi var 8 akustiske guitarer og én lilletromme, og vi sang alle sammen. Det har sikkert lydt af helvede til, men vi havde fornemmelsen af, at vi var verdensmestre. Selv om det ikke lød godt, så bakkede folk os op og syntes, at vi var meget sjove. Og det er sikkert det, der har gjort, at stort set alle drengene fra dengang stadig spiller den dag i dag”.
Det tog nogle fødselsdage at samle trommer nok sammen, så der efterhånden blev til et helt sæt i flere forskellige farver, som Frank trak rundt med i en trækvogn.

Skub i karrieren
Som 19-årig flyttede Frank i starten af 80’erne til Århus og besluttede med sig selv, at det her med musikken skulle briste eller bære inden for en 2 års periode. Den daglige opskrift lød på smalkost, 8 timers øvning i dagtimerne på klassisk slagtøj og så i øvelokalet hver aften med forskellige rockbands.

”Jeg løb ind i en fyr fra et danseorkester der hed Candy og kom så med dem. Vi spillede cirka 12 jobs om måneden – og så levede jeg pludselig af det. Det var en god skole, for som regel spillede vi fra klokken 21.00-05.0, med ti minutters pause hver time. Efter at have arbejdet sådan et par år, så kan man altså godt spille ”lige ud!” smiler Frank, og fortsætter: ”Det kan godt være, at nogle ser ned på den slags arbejde, men man får altså virkelig lært sit grundhåndværk.

Efter sin tid i ”mesterlære” spillede han i en periode med forskellige Århus bands, blandt andet Mani, King Cauliflower Boogie Band og sidst i 80’erne med Intellectuals og Poul Krebs. Efterfølgende blev det til 3 år bag trommerne i Fenders, som på det tidspunkt spillede 190 jobs om året, samt en plads i trommestolen hos På Slaget 12. I dag spiller Frank i Bamses Venner og har gjort det siden 1996.

Glæden ved at formidle
Dét der med at lære fra sig og formidle glæden ved musik til unge mennesker ligger Frank meget på sinde. Sideløbende med arbejdet i de forskellige bands har han også i perioder fungeret som musikunderviser. Men med den fart karrieren som udøvende musiker har haft, har han desværre ikke haft tid til at opretholde interessen for at undervise.
Hele ideen med projektet omkring at lave en undervisnings-DVD udspringer af Franks fornøjelse ved at undervise. ”Jeg laver i øjeblikket også både tromme clinics og foredrag, hvilket også er udsprunget af DVD projektet. Det er lidt mit mantra at komme ud af sikkerhedszonen, og dette projekt har været en fantastisk god og udviklende udfordring for mig, da jeg her har bevæget mig ud i noget, som jeg ikke rigtig kendte til på forhånd. Men det har været en fed proces. Også fordi folkene i studiet også brændte ret meget for ideen - hele entreprisen blev simpelthen lavet samme sted. Alt lige fra indspilning, mix og master, billedredigering til grafik og cover”.  

Spil Trommer
I de cirka 1 time og 20 minutter i selskab med Frank Thøgersen på ”Spil Trommer” DVD’en, gives et let forståeligt og underholdende indblik i, hvordan man kommer rundt på sættet. Forskellen på shuffle og beat bliver gennemgået, og der gives forslag til, hvordan man spiller trommesolo. Frank gennemgår også en række tekniske øvelser og metoder, der danner grundlag for, at man bliver velfunderet i sit trommespil. ”Hvis jeg med DVD’en kan give nogen den samme lyst til at spille, som jeg blev ramt af, da jeg dengang oplevede trommeslageren i nisseorkesteret, så vil det simpelthen bare være helt fantastisk” slutter Frank.

Basunen 2007 nr. 3 - 20. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel