Siden sidst

MTV nu med musik
Der var engang, hvor MTV var stedet, hvor man opdagede den nye musik. Men det er efterhånden mange år siden, at tv kanalen kunne bryste sig af denne status. De seneste år har MTV været sovset ind i livsstilsprogrammer, docu-soaps, tåbelige stunts og forsvindende få seriøse musikprogrammer. Men det skal være slut. MTV Danmark lancerer en ny musikstrategi, hvor der overordnet fokuseres mere på musikken og specielt den nye musik og de nyeste tendenser. Musik 20 timer i døgnet, og de nye programmer ”Spanking New” og (gode gamle) ”Headbangers Ball” er eksempler på den nye retning.

Jazzpris Silkeborg
Jazzpris Silkeborg deles i år mellem to sværvægtere indenfor klassisk jazz, Helle Hansen og Finn Odderskov. Prisen er på 50.000 kr. samt en statuette af Peter Hesk. Helle Hansen har om nogen formået at skabe opmærksomhed omkring sit talent gennem deltagelse i verdens største sangskriverkonkurrence ”USA Songwriting Competition”, hvor hun har vundet ”Honorable Mention Award” 5 år i træk (2002-2006). Finn Odderskov får den for sin altfavnende rolle som jazzspillemand, der rager højt op i landskabet – men aldrig er for ’fin’ til at hjælpe andre på vej, lyder det i pressemeddelelsen.

Lyset over Skagen
Nyt Dansk Musikteater oplever en publikumsinteresse til deres seneste forestilling ”Lyset over Skagen”, der er totalt overvældende og meget bedre end forventet. Man har nu passeret de 50.000 solgte billetter og kan i øvrigt melde udsolgt hele vejen rundt. Kim Sørensen har skrevet musikken og Thomas Høg teksten, så mon ikke succesen vil betyde, at der vil komme endnu en original musical fra de to herrer?

Århusiansk huskomponist
Statens Kunstfond har for første gang udpeget en komponist fra den elektroniske musikverden til huskomponist. Det er 27-årige Peter Dahlgren fra Århus, der er bedre kendt under kunstnernavnet Puzzleweasel. Huskomponistordningen skal give orkestre og komponister mulighed for at indgå i tæt samarbejde i typisk et år. Ordningen med tilhørende legater har kun været brugt inden for den klassiske musik. Men den nye huskomponist kan ikke parres med et orkester, for han opfører selv sine kompositioner på computer. Derfor kommer det landsdækkende netværk til fremme af digital kunst, TEKNE, til at stå som værtsorganisation for Dahlgren. Hans opgave er at skabe fire originale værker i løbet af de næste 12 måneder.

Dansk musikbranche indtager Berlin
Den store musikmesse PopKomm i Berlin i år er netop blevet afviklet med rekordstor dansk deltagelse. I dagene den 19.-21. september drog mere end 120 danske deltagere fra danske pladeselskaber, musikforlag, management-firmaer og musikorganisationer til den store tyske messe for at handle med musik, udbygge netværk og få den nyeste viden om den internationale musikbranche. Den danske deltagelse på PopKomm skete med økonomisk støtte fra Kunstrådet på 325.000 kr.

Tyrolere i Fabriken
Århus har for nyligt mistet en musikscene. Fabriken i Klostergade har i de sidste par år markeret sig ved at præsentere en meget lang række af de spændende, nye, lokale navne samt udenlandske legender som for eksempel Grandmaster Flash, det tidligere Kraftwerkmedlem Karl Bartos, den franske elektro-gruppe DAT Politics og det hollandske dj/rock-ensemble C-Mon And Kypski. Men nu er det slut. Fabrikens ejere, Alexander Nitze og Kristoffer Carr Saunders, har desværre måtte tage beslutningen om at sælge stedet til et københavnsk konsortium, som fremover i bedste alpestil med lederhosen og store fadøl vil transformere stedet om til en jodlende tyroler bierstube. DMF takker Alexander og Kristoffer for den flotte indsats i arbejdet for den lokale scene og håber på fortsat at se de to brødre involvere sig i koncertarrangementerne i byen i fremtiden.

Hvor’n er det nu liiige den går..
”Wrapewrap / Wrolewrap wrap / Wrolewrap wrap / Wrolape / Shobo dobo dap / Wrolewrap wrap / Wrolape”. Nej, det er ikke lyden af en madpakke, der bliver pakket ind i folie, men teksten til C-stykket i Kim Larsens udødelige slager ”Haveje”. I hvert fald i følge hjemmesiden www.lyricsdownload.com, hvor der er mere end 625.000 møjsommeligt transskriberede sangtekster tilgængelige til fri download. Så trænger man lige til at få teksten til en cover version eller to genopfrisket, inden man skal ud og spille, så er der stor chance for, at både evergreens og mindre kendte hit tekster fra de ind- og udenlandske sangbøger findes her.

DM i Rock er tilbage fra det hinsides
Så skal der igen dystes på levende musikalsk fremførelse og bedste sceneoptræden. LiveContest DK ’08 er Danmarks største musikalske talentkonkurrence for morgendagens stjerner. Der dystes på alt fra rock, pop, electronica og hip hop til punk, funk og metal – og vinderen får lov til at optræde på Roskilde Festival. LiveContest DK er en videreudvikling af DM i Rock, der gennem årene bød på en seriøs og meget velbesøgt talentudviklingskonkurrence. Roskilde Festivalen og Tuborg har taget initiativ til en videreførelse af konkurrencen, hvor præmierne blandt andet er et spillejob på Roskilde Festival ’08 på Roskilde Pavilion Jr. scenen samt ting og sager fra diverse instrumentsponsorer. Sidste tilmeldingsfrist er den 1. november 2007.

EU vil skrue ned for koncertfornøjelsen
Fra 15. februar 2008 vil EU, at alle barer og spillesteder i Europa skal overholde de støjgrænser, som også gælder på alle andre arbejdspladser. Dvs. ingen støj på over 85 decibel i øret på en ansat. Reelt vil det betyde koncerter på en fjerdedel lydstyrke af, hvad de er til en rockkoncert i dag. Svend Eshøj fra Århus Kommunes Miljøcenter siger til Århus Stiftstidende, at han ikke tror på, at det kan lade sig gøre. Hos Arbejdstilsynet har man endnu ingen holdning: ”Vi udmønter blot et EU direktiv, der skal beskytte de ansatte”. Om spillestederne fremtidigt tvinges ud i ombygninger eller må udlevere høreværn til deres ansatte er et godt spørgsmål. Kritisk kan situationen vise sig at blive for de mindre spillesteder, der evt. helt må opgive at lave rockkoncerter. Hvad bliver det næste – at vi heller ikke må bande i baren længere?

Musiksalget i frit fald
Cd salget er de sidste år faldet og faldet og faldet. Alene i årets første seks måneder dykkede salget 10 procent sammenlignet med samme periode i 2006. I 2000 var salget på 1.150.000.000 kroner, mens salget i 2006 var på 643.000.000 kroner. Det er især problemerne med at styre distributionen, som har ramt branchen.

JubilæØMsrevy
Et 25 års jubilæumsrevy er en stor ting og ikke forundt ret mange at fejre. Men Østjysk Musikforsyning kan i årets revy fejre denne mærkedag. Dette gør de med en veloplagt og musikalsk revy, der ifølge pressen er sprængfyldt morsom og med masser af bid. De fire kendte ØM’ere har hentet Heine Hot ind som trommeslager, og gæstesolisterne er i år  Trine Gadegård og Andreas Bo Pedersen. Forestillingen er fyrigt instrueret af Niels Ellegaard. Forestillingen kører på Pejsegården i Brædstrup i perioden 16. september til 10. november.

Kulturforlig
Kulturen får tilført 9 millioner kroner mere ved det seneste kommunale forlig. Nogle af de 9 millioner går til musikken. World Music Center modtager 200.000 kroner. Musikhuset modtager 15.6 millioner til nyt scenetræk. Århus Musikskole får 0.6 millioner til nedbringelse af ventelister og et engangsbeløb på 1 million til kreative og musiske børn.

Jonas Thejsen m.fl.
Gustav Vernal, Eske Hjort-Petersen og Jonas Thejsen står som trio bag DR2’s nyeste satire serie. Serien starter her i slutningen af september og har tre omdrejningspunkter. Tyksakken Bravo Shannon, Orkernes Elverforbandelse og en afsluttende historie. De tre satirefyre har en gnist og en glød lidt hen ad Angora-drengene. Satiren i serien, der kommer seks fredage, er underfundig uden at være højtråbende. Det er weird og poetisk satire, udtaler Peter Gren Larsen, der er redaktør på DR2.

Spil Dansk Dagen
Afdelingerne DMF Roskilde og DMF Djursland er gået sammen om et udvekslingsarrangement på Spil Dansk Dagen. Afdelingerne har valgt at bruge nogle kontingentkroner, for at kunne præsentere ting, som arrangørerne ellers ville have svært ved at honorere. Tilskuddet fra afdelingerne samt støtte fra forbundet, gør det muligt at have mere end 40 musikere ude på job denne dag f.eks:

Pingholms Diciple - Bjergtrolden, Ringstedgade 30 Roskilde kl 19:00
Nordstrøm akustisk, Gimle, Helligkorsvej 2 kl 20
Bente Kure & Janne Lærkedahl, Domus Felix, Lejre kl. 19:30
Djurslandsspillemændene, Cafe Promenaden,  Roskilde kl. 20
Mortensen & Sax, Klosterkælderen, Hestetorvet, Roskilde kl 20
Kornebæk Trio Roskilde Bibliotek kl 19
Thomas Gammelgaard trio, Druedahls, Skomagergade, Roskilde
Effy & Eliten, Pavillonen Grenå kl 2030
Jytte Johansen og band, Pavillonen Grenå
Ivan Sand og Band Pavillionen Grenå

Basunen 2007 nr. 3 - 20. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel