Lad DR leve!
Kvalitet, Uafhængighed, Mangfoldighed

Af Lars Kiehn

Der er stor utilfredshed med DRs besparelser. 23 kunstnerorganisationer med journalistforbundet og Dansk Kunstråd som arrangører demonstrerede imod besparelserne, som DR er i gang med at føre ud i livet. Besparelser der lukker en masse gode kulturprogrammer fra sendefladen.

Bolero, Dokumentarzonen, Montagegruppen Eksistens, Ultralyd, Lige Lovligt Litteraturoplæsning, Kunstmagasinet og Danish Music Award nedlægges fra radioen. Danish Music Award, WM i fodbold, Olympiaden, håndbold, cykling, skihop og Musikprogrammet forsvinder fra TV.

Et sted mellem 1.000 – 1.500 mennesker demonstrerede 12. september imod nedskæringerne i Danmarks Radio. Nedskæringerne skyldes DR’s økonomiske nedtur som bl.a. er en konsekvens af det fordyrende byggeri på Ørestaden. Sammen med de seneste nedskæringer bliver stationens kulturdækning ringer og ringere. Derfor valgte de 23 organisationer at gå på gaden for at vise deres utilfredshed med tingenes udvikling i den gamle public service kanal.

Demonstrationen startede på Kongens Nytorv og bevægede sig ned til Kulturministeriet på Gammel Strand. Blandt talerne var forbundsformand Anders Laursen, direktøren fra Gyldendal Johannes Riis og skuespilleren Jesper Klein. Det musikalske islæt var svært at skaffe, idet de fleste spurgte kunstnere ikke turde deltage af frygt for at blive stemplet. Men det lykkedes dog at finde nogle kunstnere med mandsmod og hjerte. UFO & Yepha, Kennth Thordal, Jomi Massage og One Time Brass Band valgte at optræde for de mange demonstrerende. Respekt til dem!

Mads Bærentzen, Bjarne Gren og artiklens forfatter var begge til to dages hovedbestyrelsesmøder i København og valgte derfor sammen med alle andre hovedbestyrelsesmedlemmer at bruge eftermiddagen til at vise vores utilfredshed med tingenes tilstand i DR.

Danmarks Radio er kulturbærer og et vigtigt organ, der bl.a. har til opgave at formidle seriøst kulturstof. De ovenfor nævnte programmer, der forsvinder fra sendefladen, kan meget let være første skridt imod en privatisering af hele Danmarks Radio. I forhold til mangfoldigheden og kvaliteten i udbudet af kanaler og programmer ville det være en katastrofe. Det er i det hele taget ved at være en saga blot med kulturprogrammer, der er styret af kvalitet og indhold. Det meste af det, der sker på sendefladen i dag, har et kommercielt udgangspunkt. Derfor er det vigtigt at markere en holdning og en stillingtagen til processerne i DR.

Basunen 2007 nr. 3 - 20. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel