Fest på Klostertorv
DMF deltog i Århus Festuge 2007

Af: Lars Kiehn og Lars Knudsen

Siden Århus Festuge blev afholdt for første gang tilbage i 1965, har den som årlig tilbagevendende begivenhed igennem årene taget mange forskellige former både tema- og indholdsmæssigt. Med den nye direktør Jens Folmer Jepsen ved roret, tog han beslutningen om at nedlægge Univers og Tyrolerteltet.

Univers på Bispetovet havde i mange år været scene for den rytmiske musik. Med nedlæggelsen skulle Klostertorvet iklædt knaldrødt gulvtæppe være ny scene for den rytmiske musik.

Vi i afdelingen havde et ønske om at være lidt mere offensiv i vores brug af Gramexmidlerne. Derfor besluttede vi i DMF at indgå i et samarbejde med Cafe Smagløs og Kim Lykke om en række koncerter på den nye scene på Klostertorv. Med koncerterne ville vi gerne prøve at give de unge talenter en chance. Men da stedet samtidig er meget stort, og der er privat restauratør indover med private midler, så er man selvfølgelig også nødsaget til at se på de unge musikeres muligheder for at tiltrække et interesseret, århusiansk festugepublikum. 

Samtidig er lydkravene til sådan en koncertrække meget strikse, fordi scenen står inden for bymæssig beboelse. Derfor måtte vores valg af musik heller ikke være alt for højtspillende. Det resulterede i en blanding af lokale navne og navne fra det ganske land, hvor især københavnerbands fik chancen. De unge bands skulle helst heller ikke være alt for etablerede og så skulle de spille original musik etc. etc.     

Lørdag den 1. september – Fra god og afslappet atmosfære til gang i dansegulvet
Efterårssolens aftenstråler skinnede ned på et stemningsfyldt og afslappet Klostertorv klædt helt i rødt. En del mennesker havde indfundet sig ved cafebordene foran scenen for at indtage aftensmaden i enten fast eller flydende form til tonerne af Pernille Vallentin og hendes orkesters drømmende toner. Efter at konferencier Benjamin Graneberg havde åbnet arrangementet og budt velkommen, serverede Pernille Vallentin i en lille times tid fra kl. 19.30 til kl. 20.30, en stribe af sangene fra sit debutalbum ”Between Butterflies and Me” som udkom sidste år.

Herefter overtog det århusianske sangskriverpar Ehlers/Thejsen scenen. Morten Ehlers og Jonas Thejsen havde til dagen sammensat et stærkt hold musikere (Julian Falck -trommer, Søren Bigum –pedal steel guitar og bas og Marie Højlund – keys). De velspillende musikere samt Jonas Thejsens storcroonende røst fyldte torvet med en perlerække af elegante sange, der ledte tankerne hen i retning af Elvis Costello.

Aftenens sidste navn på Klostertorv scenen havde af to årsager glædet sig utrolig meget til at tage fra hovedstaden til Århus denne dag. Christian Brøns og hans band havde nemlig billetter til The Police koncerten som denne aften afholdtes på Vestereng ved Skejby. Alligevel takkede de ja til at spille til DMF og Café Smagløs arrangementet - sådan! Chr. og Co. læssede først på aftenen deres gear af på Klostertorv. Fik en sandwich med under armen inden de drog af sted til Police koncerten, med løftet: ”Vi lover ikke at komme for sent tilbage, og så laver vi verdens hurtigste line-tjek og går på kl. 23.00 sharp!”. Som sagt, så gjort. Chr. m. band fik cirka en times Police koncert, hvorefter de gik på scenen præcist kl. 23.00, og trykkede den eftertrykkeligt af til stor jubel fra et tætpakket publikum foran scenen. 

Søndag den 2. september – Lidt mindre vand i monitoren, tak
En af de få ting man kan være stensikker på er, at det per definition altid skal øsregne mindst én dag i løbet af Århus Festuge. Det ved alle. Og det skulle selvfølgelig netop være denne søndag. Den 23-årige sangerinde Amalie Bruun (datter af musiker Michael Bruun, red.) ankom på Klostertorv søndag eftermiddag med vinduesviskerne kørende på fuld styrke. Amalie og hendes musikere havde set frem til at optræde i Århus Festuge, hvilket på trods af vandmængderne fra oven i den grad kunne mærkes og høres. Desværre spillede orkesteret kun for nogle få publikummer, der alligevel havde trodset regnen. 

Næste band på scenen var Michel Belli og hans band The Sound. På dette tidspunkt var Århus Festuge nærmest ved at skylle i havet, men Michel Belli leverede en stabil omgang melodiske rocksange fra det aktuelle album ”The Reason I’m not Evil” og fik til sidst spillet regnskyerne over byen bort.

Koncertpublikummet begyndte at krybe frem fra dækning igen, og cirka kl. 21.30 gik de lokale ”ragga-dansk-hall” helte Kong Salami på. Det syv mand store orkester leverede en super svingende og ved forsanger Emil Samsing karismatiske sceneoptræden også både humoristisk og musikalsk oplevelse af meget høj standard. Flot at så relativt mange publikummer havde fundet vej til koncerten på denne ellers kolde og sjaskvåde søndag aften.

Lørdag den 8. september – Fra sangskrivere til hip hop
Sidste lørdag i festugen er traditionelt en dag med gang i den. Det var der også denne lørdag. Ikke mindst vejret viste sig fra en meget blæsende side. Men dette kunne dog ikke stoppe vores sidste dag på Klostertorvet. Første startede vi med tre sangskrivere. Først Michelle Birkballe der med sine socialrealistiske tekster trak et pænt stort publikum. Det er tydeligt, at hun er ved at blive kendt og ikke mindst hendes førsteplads på dansk-toppen har skabt interesse om hendes person. Sammen med sin guitarist Sune Thorbjørnsen sparkede hun eftermiddagen flot i gang. Næste kunstner på scenen var Rolf Heitmann. Alene med sin guitar afleverede han sine sange til et meget interesseret og lyttende publikum. Sidste levende billede i sangskriverafdelingen var Jan Daggry, der medbragte Rasmus Stenholm til at traktere tangenterne. Og det gjorde han på bedste vis. Eminent og elegant afleverede de to en stribe sange fra Jan Daggrys repertoire. Eftermiddagen blev spillet til ende af tre af byens dygtige sangskrivere og som overgang til en heftig aften spillede Nikolaj Rysager med sit band. Nikolaj spiller dansksproget rockmusik og er i tradition med en Kim Larsen og Rasmus Nøhr, men på sin egen personlige og voksne måde. Igen en fin oplevelse for de fremmødte og en flot overgang fra eftermiddagens sangskrivere og til aftenens hip hoppere.
Under overskriften ”Århus Finest and More” præsenterede vi fra kl. 21 en stribe af byens bedste og mest talentfulde hip hoppere med genrens spydspidser U$O og Marwan som de mest kendte. Men også nogen af de helt unge fik chancen. Negash Ali er kun 16 år og udråbt til at være scenens mest spændende navn. Allerede nu har flere udenlandske pladeselskaber vist interesse for den unge mand. Ellers var det Mark Merek, C.A.K., Mo & Mo J, Milo & Inspired, Angie, Julius, CHA-D og DJ Diverse der holdt Klostertorvet i kog. Torvet var spækket med unge mennesker, der tydeligvis var kommet for at se deres helte, som alle leverede varen. En yderst vellykket aften med masse af kanongod hip hop musik havde gjort den gamle skrøne til skamme om, at de unge mennesker til disse hip hop koncerter er voldelige og fulde. Arrangementet blev afviklet i en fredelig og kærlig ånd, og det var tydeligt, at det var musikken, det handlede om og ikke det at lave ballade i gaden.

For DMF blev arrangementet en kæmpe succes. Vi fik etableret et fint samarbejde med Kim Lykke og hans Cafe Smagløs. Et samarbejde der kan udvikles yderligere. Vi havde små 60 musikere i arbejde på de tre koncertdage. Alle mand fik tariffen og nogle lidt mere. Musikerne var meget begejstrede, når de opdagede, at det blandt andet var Dansk Musiker Forbund, der stod bag arrangementerne. Nogle musikere tilbød endog at spille vederlagsfrit. Men det tilbud ville vi ikke tage imod, da vi jo kæmper for en tarifmæssig betaling til alle optrædende musikere. Men velvilligheden var stor, og det er altid rart at opleve. Så måske vi vælger at forsøge igen næste år med nogenlunde samme koncept?

Basunen 2007 nr. 3 - 20. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel