Den første århusianer i Rykestrasse

Af: Knud Albert Jepsen

”Berlin wird immer mehr Berlin” skrev den sprælske tyske digter Joachim Ringelnatz i et digt i 1929. Selv med få tyskkundskaber forstår man nok det lidt tossede, at Berlin bliver mere Berlin, og hvad, der gjaldt i de glade tyvere, gælder også i dagens Berlin.

Siden 1987 har min hustru og jeg været regelmæssige gæster i Berlin, hvor vi altid har boet på hotel i kvarteret omkring Savigny Platz i det vestlige Berlin. Det var derfor med ekstra spænding vi indtog Musikerforbundets nye lejlighed i Rykestrasse midt i Østberlins pulserende Prenzlauer Berg kvarter. Da mange DMF medlemmer er interesseret i at benytte lejligheden, trækkes der lod. Vi var så heldige, at vi som de allerførste fra Århus kunne flytte ind mandag d. 6. august 2007.

Lejligheden ligger i en nyrenoveret ejendom, og man opdager straks DMF skiltet og forstår, at lejligheden ligger i Gartenhaus, altså ikke i bygningen, der vender ud mod gaden. Det er ganske almindeligt i Berlin med flere huse og altså flere baggårde. Det gamle Berlin før krigen var mange steder præget af beboelser med 6 til 7 eller flere baggårde, der var akkurat store nok til at en håndtrukket brandsprøjte kunne vendes.

Inde i lejligheden glædes man straks over den megen plads. Store lækre soveværelser og et stort isoleret øverum, der ikke var færdiggjort, da vi var der. Computer med internetforbindelse var heller ikke installeret endnu, men det skulle komme. Lille køkken, pæn opholdsstue og en dejlig altan ud mod de andre baghuse og eftermiddagssolen og som alle steder i Berlin, store træer.

Der er gode indkøbsmuligheder i nærheden, så det varede ikke længe, før jeg kunne nyde sol, ro og øl på altanen. Det fantastiske ved at bo i Gartenhaus er netop roen for ikke lige at sige stilheden. Man kommer fra gadens lyde (storbyens kendetegn) og kan så lade op, inden man igen kaster sig ud i Berlin og Prenzlauer Bergs hektiske caféliv.
Rykestrasse ligger lige ved Kollwitz Platz, som er centrum for det sociale liv i denne del af Prentzlauer Berg, og dette liv udfoldes først og fremmest på caféerne, som er mange og gode. Prisniveauet er under det danske, og vil man virkelig spare, kan vi anbefale en dejlig vietnamesisk restaurant på Rykestrasse, men man kan selvfølgelig også købe ind og selv stå i køkkenet, som er udstyret med rimeligt køkkengrej.

Det store opbud af caféer trækker selvsagt et væld af turister, så det kan anbefales at udforske andre og mere ”originale” kvarterer i Prenzlauer Berg. God vandretur beskrives i Turen går til Berlin, som står på reolen i lejligheden. I det hele taget er Berlin en by, der indbyder til spadsereture, og holder man som jeg af at besøge kirkegårde, kan man besøge den gamle jødiske kirkegård på Schönhausser Allée tæt ved Rykestrasse og fornemme en verden, der forsvandt med det tredje rige og dets ulykker. Den store synagoge i Rykestrasse genåbnede for et par uger siden og skal også bruges som koncertsted, så det er værd at holde øje med.

I det hele taget er Berlin en musikkens by og selvom man ikke er vanlig gæst ved symfoniske koncerter, kan jeg stærkt anbefale at høre Berliner Filharmonikerne live. Det kan lade sig gøre, og det kan betales af ydmyge musikere, som undertegnede, der ikke honoreres med stjernegager.

Efter at have været hotelgæster i Berlin i 20 år var det en fornøjelse at have sin egen lejlighed. En lejlighed der er så stor og velindrettet, at vi kunne invitere familie på besøg. DMF har ret i, at der mageligt kan overnatte 6 personer. Og med 2 badeværelser bliver der heller ikke trængsel om morgenen.
Skønt min hustru bad mig om ikke at anbefale lejligheden for voldsomt (så der ikke skulle blive for meget rift om den) må jeg som god kollega og medlem af DMF gennem mange år give lejligheden mine bedste anbefalinger og takke DMF for, at de har stillet den til rådighed for os.

Er du interesseret i at høre mere om mulighederne for at leje lejligheden i Berlin, kan du tjekke www.dmf-aarhus.dk og/eller ringe til DMF Aarhus, tlf. 86184599 /Lars Knudsen.

Basunen 2007 nr. 3 - 20. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel