BASSLINE2
Henrik Deleurant har udsendt Bassline 2 DVD

Af Lars Kiehn

At få succes i USA er ikke så mange danske musikere forundt. Men bassist Henrik Deleuran har ved ihærdighed og dygtighed formået at få sin undervisnings-DVD udgivet på et stort amerikansk selskab. Et selskab der sælger world wide.
 
Veje til en karriere
Der er mange måder at holde en karriere kørende på. Inden for vores fag sker det ikke sjældent, at man kombinerer sig til en indkomst og et professionelt liv. Udøvende musiker og musikundervisning er for eksempel to traditionelle og velkendte kombinationer. Det er altid interessant for medlemmerne, når nogen har succes med deres ting. Når det samtidig er deres helt egne og snørklede veje til at skabe den, bliver det ikke mindre interessant. At beskrive de projekter og fortælle om de medlemmer, kan forhåbentlig virke inspirerende for andre. For skal man i dag klare sig som musiker, så skal man være om sig.

Første DVD
For Henrik Deleuran startede den historie, vi vil fortælle, for et par år siden. Med udgivelse af undervisnings-DVD’en ”Bassline 1”, var Henrik startet i en ny boldgade. På daværende tidspunkt var det stort set den eneste danske undervisningsbas-DVD på markedet. Den blev lavet i samarbejde med Leck Production. Derfor var kvaliteten gennemgående i top og professionel. Resultatet er, at den indtil videre har præsteret et salg på 3.000 styk. Så den står hos mange unge, håbefulde danske bassister, for hvem mange af dem har gået og efterlyst en efterfølger.  

”Før udgivelsen af den første ”Bassline” gjorde jeg en del overvejelser. Skulle jeg selv distribuere den, eller skulle jeg hyre et forlag? Og skulle det eventuelt være et forlag, der i forvejen distribuerede undervisningsmateriale?” husker Henrik Deleuran.

Sløve forlag
Henrik kontaktede et interesseret forlag, men de virkede for sløve. Derfor var det ligetil for Henrik at beslutte sig for at klare distributionen selv. Samtidig var det derved muligt at holde prisen nede i et fornuftigt leje, da der nu var et til to led mindre i forhandlerkæden. Det arbejde har givet en masse erfaringer og kontakter og ikke mindst lysten til at udgive en ”Bassline 2”.

Engelsk version
”Under forberedelserne til 2’eren, fik jeg den ide, at lave en samlet engelsk version af begge danske DVD’er med henblik på internationalt salg. Deluca Film som denne gang skulle lave produktionen, synes godt om ideen, og var indstillet på at opgradere produktion til internationalt standard. Vi planlagde og tilrettelagde derfor optagelserne sådan, at hvert kapitel fik både en dansk og engelsk speak. Yderligere genindspillede vi et par kapitler på engelsk fra den først DVD. Slutresultatet blev en vellykket engelsk version med en spilletid på 2 timer og 43 minutter. Som noget helt nyt vedhæftede vi noder og tabs til øvelserne som pdf-filer, der kan printes ud efter behov”.

Prøver selv
En ting er at distribuere en DVD i Danmark, en anden sag er at distribuere den til hele verden.
Henrik erindrer: ”Nu stod jeg med en engelsk DVD. Det var som at starte forfra, men bare på et mega større marked. Hvilken strategi skulle jeg vælge? I starten forsøgte jeg selv at sælge den lidt i Sverige, Norge, Tyskland og England. Men det var en uoverskuelig opgave. Ikke mindst fordi mange af de store butikskæder allerede har forhåndsaftaler med eksisterende forlag. Derfor ændrede jeg min strategi og rettede min opmærksomhed mod forlagene.”

Mislykkede forsøg
Henrik rettede henvendelse til et svensk undervisningsforlag TMC Nordic, som foruden Skandinavien også havde markeder i Baltikum og Holland. De var ikke interesserede, da de ikke mente at have nok indsigt i DVD-markedet. De havde heller ikke ressourcer at kaste ind i det.
”Derfor var mine næste skridt at opsøge de store mastodonter på markedet. De måtte have de nødvendige ressourcer?”

Engelske Music Sales og amerikanske Hall Leonard var dem, Henrik nu satsede på. Han forsøgte at maile til Hall Leonard, hvor han ingen kontaktperson havde. Dette var måske grunden til, at han aldrig fik svar herfra.

”Ved hjælp af en dansk forhandler fik jeg kontakt til en person, der er højt placeret i engelske Music Sales. Jeg fik lov at sende ham et eksemplar af ”Bassline”. Jeg rykkede en del gange. Jeg måtte vide om de var interesseret eller ikke. Jeg har endnu intet hørt noget derfra”, fortæller Henrik.

Gevinsten
Men så en dag – et godt stykke tid henne i processen – modtager Henrik en nyhedsmail fra det amerikanske forlag BassBooks.com, som udgiver nodebøger, MinusOne CD’er og instruktions- DVD’er udelukkende til bassister. Henrik har i en del år købt forskelligt materiale fra firmaet, og det var også grunden til at han modtog nyhedsmailen. Samme eftermiddag tager Henrik kontakt til firmaet og får fat i en basnørd i firmaets kontor i San Diego Californien. 

Henrik fortsætter: ”Vi snakker længe, og han virker meget imødekommende og interesseret. Vi har begge en meget ydmyg tilgang til samarbejdet. Han beder mig sende et eksemplar af den engelske version af DVD’en. Jeg hører fra ham et par uger efter, at han har modtaget min forsendelse. Selskabet er meget begejstret for min ”Bassline 2” og vil gerne udgive den i USA og i det hele taget sælge den world wide via nettet. Det var utrolig lækkert, for nu var tingene ved at falde på plads”.

Endelig aftale
Det næste arbejde med processen var at få lavet et Publishing agreement, som alle parter kunne være tilfredse med. Det lykkedes med hjælp fra DMF, der var sparringspartner omkring kontrakten. Hele processen varede et par måneder. Men det gode ved aftalen var, at Henrik fik medbestemmelse på alle niveauer, og aftalen løber i første omgang i en treårs periode.

Ved vejs ende
Derfor slutter den lange rejse hos diverse distributionsselskaber og forlag med, at Henrik Deleurans undervisnings-DVD ”Bassline 2” distribueres til USA her til efteråret. Da BassBooks.com samtidig sælger til hele verden, åbner der mulighed for, at ”Bassline 2” også kan sælges på markeder over det meste af verden. Lidt afhængig af produktionsomkostningerne bliver afkastet 4 – 5 $ pr. solgt DVD. Bassline titlen har BassBooks.com valgt at præsentere på NAMM Musicshow 2008.

Lærdommen af Henriks projekt må være, at man som musiker skal gå efter sagen. Man skal forfølge sine drømme og ikke vente på, at heldet tilsmiler en. ”Heldet skal , for ellers får man ikke del i det. Samtidig skal man være i besiddelse af en vis portion tålmodighed. Hvis man ikke har det, kan det spænde ben for et resultat. Det har jeg erfaret med denne proces”, slutter Henrik.

Basunen 2007 nr. 3 - 20. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel