Siden sidst

Musikkonkurrencen Unge Spiller Klassisk blev en ren stjerneparade
”Den ene dygtige musiker efter den anden passerede over scenen i Lille Sal”, fortæller konkurrencens tilfredse arrangør, Lars-Ole Vestergaard, da 41 unge for de tre dommere fra Det Jyske Musikkonservatorium spillede løs d. 3. december i musikkonkurrencen Unge Spiller Klassisk. Blandt disse udpegede dommerne 9 som gik videre til søndagens finaler. Dansk Musikerforbunds Talentpris på 5000 kroner gik til Tage Højsgaard Hansen, trompet, mens Susanja Nielsen, violin, fik prisen for bedste fremførelse af ny musik. Dommerne udtalte bagefter deres store glæde over det høje niveau ved konkurrencen. ”Det lover godt for fremtiden”, sagde professor ved Det Jyske Musikkonservatorium, Niels Ole Bo Johansen. Samtidig blev også nævnt, at det er dejligt at kammermusikkonkurrencen er i stadig vækst  i år med 5 deltagende ensembler.

Tilskud til Blood, Sweat, Drum´n Bass Big Band
Kunstrådet har bevilliget det Århus-baserede udvidede big band Blood, Sweat, Drum´n Bass Big Band et tilskud på 100.000 kr. fra Kulturudviklingspuljen. I sin begrundelse har Kunstrådet anført følgende: Kunstrådets opbakning til BSD´nBBB skal ses på baggrund af gruppens originale og nytænkende tilgang til rytmisk musik for stort, udvidet orkester. Kombineret med ønsket om en kontinuerlig aktivitet baseret på original musik skrevet til orkestret, tilføres den århusianske scene en energi og dynamik, som er medvirkende til, at der bliver højere til loftet i byen. Musikken er skrevet eller arrangeret af orkestrets leder, saxofonisten Jens Chr. ”Chappe” Jensen, som bl.a. underviser på Det Jyske Musikkonservatorium. Musikerne tæller mange af de mest talentfulde yngre musikere fra den enorme talentmasse, som den danske musikscene i dag er beriget med.

Pernille Gunvad udsendes i Canada
Pernille Gunvad udgav i april sidste år sit debutalbum Fire herhjemme, og nu er rygtet om den århusianske sangerindes fortræffeligheder også nået til Canada, hvor hendes album snart bliver sendt på gaden. Det er det canadiske pladeselskab Aporia Records, der har fået et godt øje til danskerens nænsomme miks af elektroniske klangflader og klassisk singer-songwriting, og selskabet udgiver albummet i hele Canada til marts. Gunvad har tidligere boet i Toronto, og har også allerede været på en mindre turné i Canada, hvor hun blandt andet optrådte på Pop Montreal-festivalen.

Tina Dickow vandt P3 Prisen
Da DR’s P3 ved arrangementet P3 Guld fredag d. 13. januar uddelte seks priser til nogle af de kunstnere, der har præget musikåret 2005 gik hovedprisen P3 Prisen til Tina Dickow, hvis album In The Red imponerede både anmeldere og pladekøbere. I januar rundede salget af In The Red 20.000 hvilket betyder guldpladestatus. Dickow er den første kvindelige solist, der modtager P3-arrangementets mest ærefulde pris og de 100.000 kr., der tidligere år er gået til Peter Sommer (2004), Baby Woodrose (2003), Swan Lee (2002) og Saybia (2001). Århus-sangeren er desuden nomineret til tre Danish Music Awards.

Annione i New York
Den århusianske singer-songwriter Anni Ringgaard fik i slutningen af det forgangne år sin gamle drøm opfyldt om tre koncerter i New York. Koncerterne kom i stand gennem samarbejdet med musiker og producer Neill Furio ved produktionen af Annione’s seneste album Little Blue Globe. Koncerterne blev spillet på de tre populære klubber The Living Room, The Baggot Inn og CBGB’s.

Muhammed-krisen bremser album
Sagen om Jyllands Postens Muhammed-tegninger påvirker nu også noget så umiddelbart uskyldigt som udgivelsen af et album med den danske singer-songwriter Jomi Massage i selskab med DR Big Band. Albummet skulle nemlig være udkommet mandag den 6. februar, med et omslag, hvorpå Jomi Massage er iklædt en burkalignende dragt fremstillet af et Dannebrogsflag, med et hul til munden i stedet for til øjnene. Og dette finder bla. Jomi Massage og hendes århusianske pladeselskab Morningside Records nu upassende i lyset af de seneste måneders uro med blandt andet afbrændinger af Dannebrogsflag i Mellemøsten.

Bourbon Street Jazzband fylder 50 år
Jazzen har bevist, at den kan overleve både pigtrådsmusik, Beatles, punk og disco. Én af Danmarks ældste grupper er her i jubilæumsåret mere end nogensinde opsat på at vise, at jazzmusik er kommet for at blive. Det begyndte i Herning i 1956. Fra 1963 levede det videre i Silkeborg. Og i 2006 har det også rødder i Århus og Randers. Der er tale om Bourbon Street Jazzband, som i år runder et hjørne, som det er de færreste beskåret som aktive i musiklivet – eller i hvilket som helst erhverv. Halvtreds år er der gået, siden Gerhard Ellerbæk og Kurt Heegaard Jacobsen sad i en tom tricotagefabriks kælder i hjembyen Herning og kæmpede med henholdsvis kornet og banjo. Bourbon Street Jazzband har leveret lydsporet til flere opvoksende generationer i det midtjydske, og det er en præstation i sig selv. Men også den store verden har gennem årene haft bud efter dem, og skønt med status af amatører, har de danske musikere ikke haft problemer med at optræde på alverdens festivaler på lige fod med de professionelle i jazzverdenen. Adskillige pladeudgivelser er det også blevet til, og her i jubilæumsåret er Bourbon Street Jazzband naturligvis klar med endnu én, som blander nyt og gammelt, ligesom der vil blive udgivet en fornem jubilæumsbog. Stort til lykke med jubilæet!

Nephew topper Tjeklistens årsliste
Den populære P3-lytterhitliste Tjeklisten har nu offentliggjort sin årsliste for 2005 med de 50 sange, der har fået flest stemmer i løbet af det forgange år. Her løb Nephew af med sejren, idet deres ”Worst/Best Case Scenario” besætter førstepladsen. Nephew har tilmed yderligere to sange højt på listen, nemlig ”Ordenspoliti” og Kim Larsen-fortolkningen ”Byens Hotel”, der ligger henholdsvis nummer 4 og nummer 6. Og faktisk har der kun været 4 uger i løbet af året, hvor Nephew ikke har ligget på listen. Herudover fik Nephew titlerne som årets mest succesrige band og danske kunstner. Nephew er i øvrigt på blot to år blevet det niende mest populære navn på Tjeklisten gennem tiderne, det vil sige siden starten i 1994. Denne all time-liste toppes af Madonna.

Fed Fredag i Friheden
Tivoli Friheden i Århus har de sidste to år arrangeret koncertrækken Fed Fredag, der kører sommeren igennem, og melder nu klar med tre ud af de seks navne til denne sommers program. I juni måned vil man kunne opleve Magtens Korridorer, Marie Frank og PowerSolo give koncerter i Friheden. Senere kommer yderligere tre navne til et musikalsk program, der også indeholder en koncert med Gnags 29. juli i forbindelse med Frihedens 102 års fødselsdag.

Ny landsforening for amatørmusik på tegnebrættet
Efter Rytmisk Musik Danmarks konkursbegæring d. 5. december 2005 mødtes en række af landets større øvelokaleforeninger i dagene omkring jul i Odense til en drøftelse af, hvilke muligheder den rytmiske amatørmusik har for at organisere sig. På baggrund af møderne blev der 28. december 2005 afholdt stiftende generalforsamling for en ny landsforening for den rytmiske amatørmusik. Foreningen er endnu uden navn, og organisationsopbygning, målsætninger og arbejdsopgaver er lige nu til diskussion internt i foreningen. Foreningen repræsenterer i dag landets tre største øvelokaleforeninger (bl.a. MONO i Århus) ligesom en række mindre øvelokaleforeninger allerede har sluttet op om foreningen. På et møde afholdt 11. januar i København med repræsentation fra størstedelen af landets etablerede musikorganisationer var opbakningen til den nye forening markant og entydig.

Store navne til Østjylland
Det vælter efterhånden med store koncertnavne i Østjylland. Tidligere bl.a. Poul McCartney, Elton John, David Bowie og REM og nu er legendariske Depeche Mode (7. juni i Atletion) og Riders On The Storm med gamle Doors-medlemmer offentliggjort. Senest har Sting meldt sin ankomst til Rådhusparken 15. juli kl. 20. Også Rolling Stones har valgt at spille koncert i Horsens frem for eksempelvis Parken.

Total optur for TV-2
Der synes ikke at være nogen ende på århusianske TV-2’s succes i forbindelse med udsendelsen af albummet De Første Kærester På Månen. Et salgstal på langt over 100.000 eksemplarer og titlen som årets mest populære, samt en nærmest endeløs række af hitliste topplaceringer er det blevet til for det 25-års jubilerende orkester. Ud fra nomineringerne til dette års Danish Music Awards 2006 ser det også ud, som om TV-2 kan afrunde musikåret 2005 med en stribe priser for De Første Kærester På Månen. Bandet er bl.a. nomineret for Årets Danske Pop Album og Årets Danske Gruppe, og så er der også en nominering til Thomas Troelsen for Årets Danske Producer. Endelig er TV-2 med albummet Nærmest Lykkelig fra 1988 blevet tildelt en plads i Kulturministeriets omstridte kultur-kanon.

Århus Festuge og Musikhuset støtter Musical Syd
Musical Syd fik sidste år et underskud på 85.000 kr. efter opsætningen af ”Romeo og Julie”, til trods for en belægningsprocent på 91 på de 9 forestillinger. I år har foreningen modtaget afslag fra både Århus Kommunes Kunstråd og Århus Amts Musikudvalg. Udviklingen i forvaltningen af de frie statslige kulturmidler har øget presset på de frie kommunale puljemidler, som nu i højere grad er bundet til understøttelse af de professionelle kunstnere. Støtten fra Århus Musikhus der i flere år har bidraget til foreningen begrundes med, at forestillingerne er af høj kvalitet, samtidigt med at der er tale om amatører, som er fremtidens fødekæde. Støtten fra Århus Festuge skyldes den enorme entusiasme og dynamik i foreningen og er endvidere et signal om, at Festugen i fremtiden vil bruge flere ressourcer på de lokale kunstnere og vækstlaget.

Danish Music Awards - Folk
Den 11. marts 2006 afholdt DMA-Folk for 6. gang i Tønder og flere lokale kunstnere var nominerede. Til prisen for Årets Danske Sangskriver er Lars Lilholt nomineret med ”De lyse nætters Orkester”. Kristine Heebøll er nomineret til prisen for Årets Danske Folkkomponist og til Årets Danske Instrumentalist med ”Pigeon Folk Pieces”. Endvidere er Western Stars nomineret til prisen for årets Danske Country Album med cd’en ”Western Stars”.

Hansen hædret i U.S.A. – igen!
For 4. år i træk er det lykkedes sangskriver Helle Hansen at vinde ”Honorable Mention Award” i jazzkategorien af verdens største sangskrivningskonkurrence USA Songwriting Competition. Helle Hansen har udgivet 6 cd’er i eget navn. Kompositionen ”Halloween of the Heart”, der vandt i år, findes på en indspillet, men endnu ikke udgivet cd ”Here There Be Monsters” med fynske Tip Toe Big Band, hvor Hansen optræder som både komponist, tekstforfatter og vokalsolist. Helle Hansen kunne i år også fejre hattrick ved at have hele 3 sange med i finalerunden, og i 3 forskellige kategorier, nemlig ”Jazz”, ”Lyrics” og ”Latin”. USA Songwriting Competition, som kalder sig ”verdens førende internationale sangskrivningsevent”, fandt i år sine vindere blandt mere end 33.700 indsendte numre fra 52 lande. www.hellehansen.dk

Legat og Pris til ung lokal Cellist
Cellisten Trine Klüver Møller fik i år prisen ”Ungdommens Sonningspris” og modtog sammen med legatet en check på 200.000 kr. Det er 12. gang prisen uddeles af fonden Aennchen og Eigil Harbys fond, der er Danmarks største musikfond for unge kunstnere.

Bamses CD i toppen af den danske hitliste
Salget af Bamses album Be my guest er oppe på mere end 80.000 stk. (dobbelt-platin!) og har ligget solidt i toppen af den danske hitliste siden den udkom i november sidste år. Cd’en er en engelsksproget duetplade, hvor Bamse synger duet med bla. Kim Larsen, Søs Fenger, Lars H.U.G. og Cæcilie Nordby.

Riverboat Jazz Festival bliver til almennyttig forening
Efter aftale med Skattecenter Horsens oprettes Musikforeningen Riverboat som er blevet godkendt som almennyttig forening. Riverboat Jazz Festival vil snarest indkalde til ekstraordinær generalforsamling hvor der etableres en støtteforening, som skal afvikle foreningens indtægtsgivende arrangementer, mens musikforeningen renses for koncerter og arrangementer, hvor der opkræves entré. Dette betyder i praksis at støtteforeningen kan søge om momsfritagelse for deres arrangementer og det fulde overskud kan anvendes til almennyttige formål. Afgørelsen om momsfritagelse er overgået til Skattecenter Rønne. Riverboat Jazz Festival afholdes næste gang 22.-25. juni 2006 i Silkeborg.

Defectors udgives i Rusland
Århusianske Defectors udgiver til august deres 4. album, men allerede i februar kom singleforløberen The Final Thrill. I den medfølgende pressemeddelelse kan man læse at bandets pladeselskab Bad Afro har lavet en licensaftale med det russiske selskab Soyuz, som har deres egen kæde af pladebutikker, og i øvrigt har lanceret kunstnere som White Stripes og Franz Ferdinand i Rusland. Nu er det Defectors tur, og deres album Turn Me On fra 2004 vil således være at finde på de russiske pladehylder fra april.
 
Gaffelprisen 2005
Jazzselskabet uddeler hvert år Gaffelprisen  til en person, som har virket for jazzmusikkens udbredelse. Der er tale om en indgraveret stemmegaffel, som ledsages af en check fra sponsoren Ceres / Unibrew. Lørdag d. 28. januar 2006 skulle den så for 30. gang uddeles. Prisoverrækkerne valgte i jubilæumsåret at bryde med traditionen, idet der uddeltes hele to gafler. Èn til bassisten Jens Jefsen, og én til guitaristen Uffe Steen. De to har spillet sammen i talrige sammenhænge, både som duo og i bands. Begge er kendte for deres store alsidighed, og er højt skattede blandt både publikum og kolleger. Priskoncerten, hvor også Michael Bladt (sax) og Morten Lund (trommer) medvirkede, blev optaget af DR.

Funky Nashville får amerikansk kontrakt
Det danske band Funky Nashville har herhjemme kontrakt med Iceberg Records, der udsender bandets andet album ”Hitch A Ride” d. 21. april. Men i forbindelse med en tur på Midem-messen i Cannes i januar blev der skabt kontakt til pladeselskabsmanden David Chackler, der nu har lavet en aftale med bandet om at udsende deres amerikanske debut i juni måned. USA-udgivelsen vil primært bestå af numre fra Funky Nashvilles kommende album, men også to numre fra deres danske debut ”A Good Day To Drive” fra 2003.

Dansk Jazz-sangerinde med i den internationale top
London International Jazz Competition for Vocalists (www.londoninternationaljazz.com)
afholdes i dagene 18.-26. marts 2006. For første gang med dansk deltagelse idet århusianske Birgitte Laugesen, skal dyste i et felt af 12 både mandlige og kvindelige sangere fra bl. a. USA, Australien, England, Filippinerne og Tyskland. Ansøgerfeltet var enormt: hele 107 vokalister fra 27 lande var repræsenteret, da fristen udløb 30. november 2005. Birgitte Laugesen har efterhånden slået sit navn fast som én af de bedste, danske sangerinder, men har endnu en international karriere til gode. Hendes varemærker er dels en sublim timing, dels en styrke og inderlighed i fortolkningerne, som har gjort hende elsket og respekteret af såvel publikum som kolleger. Det vil vise sig, om dommerpanelet i London bestående af såvel jazzvokalister, musikere, undervisere og pladeselskabsfolk også overgiver sig.

Stor søgning til SPOT-festival
Postsække- og kasser propfyldt med ansøgninger og cd’er fra danske og nordiske bands fyldte godt op på ROSAs kontorer, da fristen for at søge om spilletid på SPOT Festivalen udløb onsdag 18. januar: 731 orkestre lyder det endelige ansøgningstal, nu da de mange breve og småpakker med ansøgninger er registrerede. Der er tale om en markant stigning i interessen for at være med på SPOT Festivalen – stigningen er på hele 44 procent. Sidste år søgte 506 acts om at deltage – og det er tredje år i træk, at ROSA modtager over 500 ansøgninger.

Promotion-cd fra FFS
Hvert år udsender Folkemusikkens Fælles Sekretariat en promotion-cd, som skal præsentere dansk folkemusik i udlandet, på messer o.l. I år er den tillige sendt til de danske spillesteder som en smagsprøve. Titlen er denne gang ændret til Folk & Roots from Denmark fordi folk mange steder opfattes som singer-songwriter musik. Indholdet spænder fra traditionel spillemandsmusik og viser, til bla. eksperimenterende folkemusik og irsk-inspirerede numre, og bla. Haugaard & Høirup, Lars Lilholt og Moving Cloud er repræsenteret

Konkurrence for upcoming-bands
Igen i år får en håndfuld demo-bands med eget materiale chancen for at spille under bøgetræerne til årets Danmarks Smukkeste Festival i Skanderborg. Det tegner til at blive en rigtig god tradition med Starfighters-konkurrencen, hvor demobands dyster om en pladekontrakt, 300.000 kr. til indspilning samt en større foto-session. Og alle vinder den fede oplevelse at spille på en festival for et tændt publikum. Der er tilmeldingsfrist d. 1. maj, så tjek www.starfighters.dk.

Ny trommeskole
Efter mere end 15 år i Randers udvider den succesfulde randrusianske Drumschool med en filial i Århus. Mens Randers-udgaven fortsætter med ca. 110 elever primært i aldersgruppen 7-18 år, har skolen startet et hold på seks-syv elever i butikken Modern Drums lokaler i Åbyhøj. De undervises af Drumschools leder og initiativtager Peter Bo Mikkelsen. Mere info på www.moderndrums.dk.

152.000 kr. fra kor
Projektet Verdens Største Børnekor, som satte verdensrekord i kor-størrelse med 9.000 sangere fra 80 skoler på Århus Stadion sidste år, skabte så stort et overskud, at projektet nu har overdraget 152.000 kr. til foreningen Børns Vilkårs Børnetelefon. Overskuddet kom ikke mindst, da en cd-udgivelse betød et salg på over 40.000 eksemplarer af begivenheden.
 

Basunen 2006 nr. 1 - 19. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel