Temaaften for
selskabsmusikere

Af Jesper Daus og Axel Boel

Sangkursus med Jesper Daus.
Mandag d. 24. april 2006
kl. 19.00 - 22.00
i DMF’s lokaler Grønnegade 93

Jesper Daus er uddannet sanger fra det Jyske Musikkonservatorium´s rytmiske afdeling med diplomoverbygning i sangpædagogik og performance som særstuderet emne.

Han er på nuværende tidspunkt i gang med at uddanne sig til Body Self Development System kropsterapeut, der er en behandlingsform, som mange professionelle sangere (Sanne Salomonsen, Randi Laubæk, Hanne Boel m.fl..) har benyttet sig af, bl.a. for at vedligeholde krop og sjæl i sangerøjemed. Han har undervist i solosang, sammenspil og performance. Desuden fungerer han i dag som sangskriver, banddoctor, producer og arrangør.

Udover at spille i de to bands: Kate´s Kitchen og Jam Slam, er det også lykkes ham at spille en del selskabsmusik, solo og op til sekstet, så han har et indgående kendskab til hele rumlen omkring faget på godt og ondt....

Sangkursus for selskabsmusikere, henvender sig primært til folk, der er udøvende selskabsmusikere, og som er vant til at skulle spille og synge i mange timer i træk.

En typisk problematik omkring denne arbejdsform er, at man sidder og spiller under middagen i op til 6 timer. Når dansen herefter starter, og der i særlig grad skal synges, kan kroppen være stiv og uregerlig, og musklerne i hals, strube og nakke snører sig sammen.

Dette går ud over egaliteten/smidigheden i stemmebruget, og mange bliver hæse i løbet af aftenen. Samtidigt har mange problemer med at komme op på de høje toner, og svingende stemmeklangsvolumen er sikkert også et velkendt fænomen hos mange.

Man kan nemt havne i en ond cirkel med hele sit sangapparat, hvor dårlige vaner omkring stemmebruget sætter sig dybere og dybere, som årene går, og kampen for at undgå disse dårlige vaner skal også kæmpes i dagligdagen. Dårlige sangvaner kan fx komme af forkert holdning, mikrofonnakke og meget mere.

I det hele taget skal indgangen til sangen også være rigtig, før sangen bliver naturlig.

Tænker du fx på dig selv som solist når du synger? Synger du kun, fordi festen ikke alene  kan leve af instrumentalmusik? Har du engang været bedre til at synge den høje slutfrase i California Blue, men i dag giver alderen skylden? Osv.

Sangapparatet er krop som stemme.
Hvis ikke kroppen fungerer, gør stemmen altså heller ikke!

Vi skal også kigge på nogle enkle af sangteknikkens grundbegreber, men på et plan hvor de kan føres direkte ud i praksis, kan overskues og ikke mindst huskes!....

På kurset skal vi desuden tale om det, Jesper kalder: musiker-hang-overen, som er ”dagen derpå” med ømme muskler/led og en uoplagthed, der måske fortager sig i løbet af lidt tid.

Alt efter deltagerantallet på kurset, vil Jesper mere eller mindre indgående undersøge hver enkel, og måske hive jer op en tur på massagebriksen til nærmere undersøgelse af krop og stemme. En slags diagnosticering.
 

Basunen 2006 nr. 1 - 19. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel