Picnic

Af Molo Poulsen

Kultbandet Picnic har eksisteret siden 1984 og har været igennem en del stilskift – fra punk/jazz-avantgarde over funk-punk, via symfonisk-rock-art-prog-rock til trance-funk. Man har ikke hørt så meget til bandet siden deres forrige plade fra år 2000, men nu er de klar med deres nye album ”Maximum misery tour”, der denne gang rammer stilen de selv kalder prog-rock. Pladen udkom den 30. januar 2006 på deres eget nystartede pladeselskab Barking Records. Basunen har sat Peter Fenger i stævne for at høre hvordan det gik til.

Bandet indtil nu
Peter Fenger har været med i Picnic sinde det hele startede i begyndelsen af 80’erne. Dengang hed bandet Picnic 5. Der er blevet skiftet noget ud siden da, men forsanger J.P. Krogh samt guitarist Jenner (Jens Sørensen), og så Peter Fenger selv, der spiller bas, er der stadigvæk. Ivan – der spillede trompet dengang orkesteret startede – er ikke længere med, og trommeslageren er blevet skiftet ud flere gange. Den nye trommeslager hedder René Clausen og Jens Mønsted, der spiller keyboard, kom med samtidig med René. De kom begge med i år 2000 og har været med til at lave den nye plade. Anders Krøyer har arbejdet med bandet som medkomponist siden 1990. Siden år 2000 er der faktisk ikke sket så meget. Den sidste plade foranledigede en tur på ca. 10 jobs i Danmark, og ud over 2-3 jobs om året siden, har bandet ligget på is i forhold til live aktiviteter. Bandet har bevidst valgt, kun at bruge deres tid på at arbejde med deres materiale, selv om det kan betyde døden for et band.

De mange stilskift
Stilskiftene skyldes ifølge Peter Fenger at de alle har holdt ørerne åbne for den musik der ellers er blevet spillet rundt omkring i verden. Det er ikke noget bevidst valg, men det har været dét bandmedlemmerne hørte i de givne perioder, der blev inspiration til de forskellige plader. ”Jeg synes egentligt altid at Picnics udgivelser har haft en form for rød tråd. Vi har aldrig sat os ned og sagt, at nu skal vi spille metal, eller dét og dét. Det er bare kommet naturligt”. Om prog-rock – som er stilen på ”Maximum miserty tour” – siger Peter Fenger : ”Prog-rock er en stil, hvor man gerne vil udfordre sig selv og lytteren, og det har Picnic altid gerne villet. Så måske har vi i virkeligheden altid spillet prog-rock…”

Picnic’s fans
Bandet har stadig mange trofaste fans, som besøger dem, skriver til dem og møder op til de koncerter, der nu har været. Der er også mange, der er faldet fra gennem tiden, da mange fra dengang de startede, har fået børn og familie. De unge kender endnu ikke Picnic, og udviklingen går så hurtigt at Peter Fenger mener, at de er nødt til at genopfinde sig selv for at komme i kontakt med det nye publikum. Alligevel har Picnic for mange kultstatus, og det har resulteret i et godt samarbejde med en af deres fans ved navn Jesper Kjems Johansen, som nu både er ansvarlig for deres hjemmeside, deres videoer og deres pladecover. ”Han kan jo nærmest ikke roses nok den mand. Han har været guld værd for os”, fortæller Peter. Picnic laver videoer til to numre på den nye plade ”Slowstopping motion” og ”Sorenzo’s favourite”. Den sidstnævnte er allerede færdig og kan ses på deres hjemmeside.

Musikkens tilblivelse
Gennem alle årene har det været JP der mest skriver teksterne, men musikken er de fælles om. Om processen siger Peter: ”Der kommer en eller anden og smider noget på bordet, og så bliver det lavet om. Jenner blev på et tidspunkt for mange år siden udnævnt til at være den der får det sidste ord. Der bliver diskuteret rigtigt meget, men i sidste ende får han som regel altid sin vilje – også selv om det ikke er ham der er kommet med det.”

Eget pladeselskab
Picnic har lavet deres eget pladeselskab ved navn Barking Records. Det hele startede med at Jan fra VME, som er bandets tidligere pladeselskab, spurgte dem hvorfor de ikke bare lavede pladen selv. Idéen lå længe i baghovedet uden at udmønte sig i noget konkret, men en dag var de til DMF-kurset Lav dit eget pladeselskab med Mikael Højris, og det blev udslagsgivende. ”Dér besluttede vi os for, at ”nu gør vi det”. Fuld kontrol over pladen og alt det andet lød pludselig meget sympatisk og tiltrækkende”.
Der er meget arbejde i at gøre det selv. Både at sende plader rundt til avisredaktionerne, som så bliver væk og vedblive at holde kontakten med de interesserede. Det skulle gerne blive nemmere anden gang, hvor kontakterne er opbygget. Pladen bliver fortsat distribueret igennem VME, hvilket letter en del af arbejdet. Den næste plade, der udkommer på selskabet, er med bandet ”Bacon Flex” i maj/juni. Indtil videre har de kun planer om at udgive deres egne projekter, men de tænker da over hvad der rører sig rundt omkring. Et godt råd til andre musikere der gerne vil starte deres eget pladeselskab lyder: ”Det handler om at beslutte sig for at gøre det, og så gøre det hundrede procent. Det nytter ikke noget at man nærmest hænger i røret til alle mulige journalister og så ikke gider ringe tilbage til dem fordi de ikke lige var der. Man bliver sgu nødt til at lægge noget arbejde i det, ellers kan det hurtigt strande. Der skal lægges noget knofedt i”. ”Maximum misery tour” udkommer i første omgang i 1000 eksemplarer og det er rimeligt realistisk. Realitetssans er efter Peter Fengers mening endnu en vigtig faktor.

Maximum misery tour
Det har taget Picnic fem år at lave ”Maximum misery tour”, og det skyldes at der er blevet arbejdet meget med numrene og sorteret godt ud. ”Det er simpelthen den fedeste plade vi har lavet”, siger Peter Fenger og roser deres producer Kæv Gliemann, som har gjort et rigtigt godt stykke arbejde. Alle i bandet er tilfredse med den nye udgivelse – selv Jenner, og det er noget ganske særligt. Bandet gør sig også tanker om at sælge pladen som download, da det er en vigtig kanal til de unge lyttere. Der blev holdt presserelease på Entré Scenen den 28. januar hvor Picnic spillede numrene fra pladen.

Planer for fremtiden
Ud over den kommende tur, der følger i kølvandet af pladeudgivelsen, vil Picnic nu gerne ud og spille så meget som muligt. De forsøger at trække i trådene så også deres bookingbureau kommer op i et højere gear. Der skal noget mere promotion til og forhåbentligt kan pladen bevare sin nyhedsværdi lidt mere end blot et par måneder. De vil også være hurtigere ude med den næste plade og ikke lade gå fem år. Med Peter Fengers ord vil de forsøge ”at holde gryden lidt mere i kog”. Ud over musikvideoerne til ”Sorenzo’s favourite” og ”Slowstopping motion” arbejder deres trofaste fan Jesper Kjems Johansen fortsat videre på deres hjemmeside, som allerede er blevet rigtigt fed.

Læs mere om Picnic på
www.picnic-int.dk
 

Basunen 2006 nr. 1 - 19. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel