Peter Vuust

Af Molo Poulsen

Peter Vuust er jazzmusiker, komponist og producer, samtidig med at han også er hjerneforsker. Han har lige afsluttet sin Ph.D. i hjerneforskning og har tillige en kandidatgrad i matematik, musik og fransk. Peter Vuust har som speciale at forske i musikkens indflydelse på vores hjerner. Derudover er han docent ved Det Jyske Musikkonservatoriums rytmiske afdeling, hvor han har undervist i bas, musikteori, hørelære og sammenspil.

Men hvordan når man alt det inden man fylder 45?
”Det når man på baggrund af to ting. Den ene ting er, at man skal  være god til at organisere sin tid. Den anden ting, der er vigtigt, er at man gør de ting man er i gang med færdig. Det vil sige at man får afsluttet sine projekter. Og hvis man er god til at organisere sin tid, og deler det op i flere delprojekter, som man hele tiden får afsluttet, så kan man nå flere ting end man tror.”

Peter Vuust laver halvårs planer, hvor han skriver sine forskellige målsætninger op, og ved jul og sommerferie går han dem så igennem og ser hvad han har nået. Han mener selv at han er blevet mere realistisk med årene, hvor han i starten slet ikke kunne nå alt det han gerne ville. Eksempelvis øver han nu hver dag mellem 6.30 og 7.10 mens familien stadig sover. Dette er en forudsætning for at hans dag kan fungere. Så er det af vejen, og han kan koncentrere sig om resten af dagens gøremål. Som Peter Vuust udtaler: ”plan your work, and work your plan”. En af fordelene ved at planlægge er, at når man har fået gjort det der er planlagt, kan man slappe af med god samvittighed. Men det afgørende er at finde ud af en måde hvorpå det fungerer for én selv. Desuden er evaluering en vigtig ting. Det er vigtigt at få tænkt igennem både hvad man har gjort og hvad man skal til at gøre.

”Det er det samme som jeg siger til mine elever når de skal øve sig. Der er ret mange af dem der har problemer med at få øvet sig nok. Jeg synes at det er meget meget vigtigt hver gang man øver sig, at man bruger 3-4-5 minutter på hvad det man skal øve sig på den dag! Få tænkt igennem, hvor man skal hen i dag, og først derefter gå i gang med at øve, sådan at der er refleksion i de ting man gør.” Derudover er det vigtigt både at lave noget struktureret og lave noget intuitivt, men først og fremmest gøre sig klart hvad det er man laver. ”Jeg tror, mange af problemerne med at komme ud af stedet bunder i, at man ikke får struktureret sin tid. Man går lidt for meget i alle mulige forskellige retninger, og bruger for meget tid på noget der ikke er relevant. Man er nødt til at beslutte sig for, at i denne her periode, gør jeg det på den her stringente måde, og i en anden periode, er der plads til at være mere fri. Jeg ser jo, at mine studerende vælger en mellemvej hele tiden, og så får de hverken gjort det ene eller det andet. Det vigtigste er dog fortsat at finde den måde man selv fungerer bedst.”

For at få tid til alt det han laver, har det været essentielt for Peter Vuust at have en meget forstående familie. Peter Vuust og hans kone har samme arbejdsplads, og spiser frokost sammen, så der også bliver tid til de to. Derudover har han haft nogle meget forstående arbejdsgivere. Både konservatoriet og hjerneforskningscentret har den filosofi, at hvad der er godt for ham, er også godt for dem. Det har givet ham frihed til at forfølge de idéer, han syntes var interessante. 

Ny plade
Peter Vuust har lige udgivet cd’en ”Image of falling” med Peter Vuust Quartet, med sangeren Veronica Mortensen som gæstesolist. Det er den første plade med tekster på, og han synes selv, at det har været utrolig sjovt at lave. Den er mere poppet end de andre plader, men det har også været skægt at prøve af.

Udover at spille med Peter Vuust Quartet, hvor han udfolder sin egen kompositoriske virksomhed, har han mange jern i ilden. Han spiller blandt andet med Bærentzen/Vuust duo, Hans Esbjergs Pop’n’Jazz, Erik Grip Duo og har derudover utallige andre projekter med både klassiske musikere og jazzmusikere.

Peter Vuust har desuden en stor forkærlighed for sport, men dyrker det ikke længere på højt plan. Han løbetræner 3-4 gange om ugen, og for ham er det en del af pakken. Hvis ikke han får trænet har han ikke energi til alt det andet. Han bruger også tiden i løbeskoene til at reflektere over ting, som der alligevel skulle tænkes over. En salgs mental oprydning.

Hvis du skulle vælge…
Peter Vuust ville ikke kunne vælge mellem forskningen og musikken. Han ville ikke kunne undvære nogen af delene, men først og fremmest føler han sig som musiker. ”Det er dét der er mit fundament, det er dét jeg starter med hver dag og det er dét jeg er. Sagen med forskning er jo, at det føler man aldrig rigtigt at man kan. Man føler jo hele tiden, at der er ting man har gjort forkert. Det er jo det, man arbejder med.” Han kunne dog godt forestille sig at forske i noget der ikke handlede om musik, da der er mange andre ting der fanger hans interesse. Omvendt er det for ham den perfekte kombination at forske i noget, som er vigtigt for ham. Han har desuden været heldig at kunne bibringe forskningen noget implicit viden, som netop en musiker har, og alle har været interesserede i hans mening om tingene. ”Det er vigtigt at have en mission, for der vil jo altid være folk inden for specielt forskningsverdenen, der er meget klogere og meget dygtigere til nogen ting end dig selv. Så det er vigtigt, at man kan bidrage med noget.”
Da jeg spørger om han kunne forestille sig udelukkende at leve af musikken svarer han: ”Jeg havde faktisk et år hvor jeg ikke lavede andet end at spille musik. Jeg synes, at der manglede noget. Jeg havde jo trods alt gået 9-10 år på universitet og det manglede jeg ligesom også at bruge. Jeg synes også, at det er rarest at have noget at give sig til om dagen også. Det kan let blive utroligt ensomt at sidde og øve sig, og så gå ud og spille et job om aftenen. Jeg synes der nærmest ville blive et hul i min tilværelse, hvis ikke jeg også lavede noget andet. Jeg vil slet ikke udelukke at jeg en eller anden dag tænker, nu vil jeg hellere bare spille, men sådan har jeg det ikke i øjeblikket. Jeg synes faktisk også at tingene befrugter hinanden på en god måde. Jeg har plads til i den måde jeg arbejder på, at lave de ting jeg har mest lyst til.”

Peter Vuust ser det også som en fordel at han ikke behøver at jagte indtægterne i musikken, men kan vælge udelukkende at tage de jobs han synes er sjove. Det er også hans princip at det skal være sjovt, ellers er det slet ikke det værd.

Fremtidsplaner
Ud over at Peter Vuust for første gang i 15 år ikke har kigget på sin halvårsplan, og at dette er det første han skal, er der allerede mange jobs i kalenderen. Derudover er der flere forskningsopgaver der venter, men den vigtigste er en konference om musik og hjerneforskning den 21.-22. april på musikkonservatoriet (www.cfin.au.dk/musicbrain).

Derudover skal der også være lidt luft til at tænke nye tanker, og så skal familien plejes, da den har været en anelse forsømt. Der er allerede mange planer på bedding, og vi kan sagtens forvente at Peter Vuust fortsætter i samme hæsblæsende tempo som hidtil.

Et godt råd
Når jeg spørger om et råd til andre musikere der gerne vil kombinere musik og job, udtaler Peter Vuust, at det ikke nødvendigvis er lykken, men at det kommer an på energifordelingen. Hvis man bruger den samme energi i sit job, som man bruger når man tager ud og spiller om aftenen, bliver man hurtigt træt. Det er vigtigt at finde et job, som energimæssigt bruger nogle andre ressourcer. ”Alt i alt handler det først og fremmest om at finde sin egen vej og så at reflektere over hvordan man fordeler sin energi.”
 

Basunen 2006 nr. 1 - 19. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Udgives af Dansk Musiker Forbund - Århus Afdeling
i samarbejde med afdelingerne i Randers, Grenå og Herning
Redaktion: Grønnegade 93, 2 - 8000 Århus C
Tlf: 86 18 45 99 - email:
aarhus@dmf.dk

Webansvarlig - Bjarne Gren -
Gren|Grafisk
 

dkhotel