Basunen

Det danske vejr er Brett Perkins’ vejr
På cd-udspillet Danish Weather lader amerikanske Brett Perkins pop-, rock-, jazz-, R & B- og folkindflydelserne fra den brede vifte af radiostationer, han voksede op med i Los Angeles, få frit løb. I hans californiske opvækst var sol og sommer hverdag det meste af året, men i hans andet selvvalgte hjemland Danmark har han for alvor opdaget årstidernes skiften. Som et symbol på livets op- og nedture, lys og mørke har det finurlige danske vejr fået en hovedrolle på Perkins’ sympatiske album. Cd’en er da også både meget varieret og omskiftelig, men bindes hele tiden sammen af gode sange og Brett Perkins fine vokal. Det er 12 yderst sangbare og iørefaldende skæringer, som fortæller om tanker, kærlighed og menneskeskæbner. Danish Weather har da også høstet mange, fine anmeldelser både i dansk og udenlandsk presse. Listen over medvirkende musikere er lang, men det går ikke på noget tidspunkt ud over sammenhængen i lyd og musikalsk intensitet. I den medfølgende booklet akkompagneres Perkins’ tekster af Janne Vorres stemningsfulde Danmarks-billeder, og de understreger blot lytterens trang til at gå en tur i det danske vejr med sangene fra Danish Weather som soundtrack.
Danish Weather distribueres af Cope records.
For mere info:
www.brettperkins.com

Smukt og enkelt
Tina Dickow er nu atter klar med et udspil som opfølger til debuten „Fuel“ fra 2001. Dickow, der det seneste års tid har opholdt sig i London, er som kunstner modnet betydeligt, og det er det enkle relativt simple udtryk, der præger sangene på „Notes“ og netop der, hun har sin ubestridelige styrke. Hver eneste sang understreger, hvor stor, væsentlig og seriøs en sangskriver hun allerede er trods sine kun 25 år. Hun har fået så meget hul igennem i London, at der nu tales seriøst om et internationalt gennembrud. Når det drejer sig om Tina Dickow, lyder det efter „Notes“ bestemt ikke som tom snak.

A Good Day To Drive
Funky Nashville er et særegent mix af country, spaghettiwestern, blues, groovy bund og popmelodier, der tilsammen giver et originalt, filmisk og støvet udtryk, som de selv kalder countrygroove. Det er lyden af ørkenens knastørre stilhed blandet med bruset fra det oprørte hav og suset fra den endeløse highway.
Bandet består af: Sverre Stein Nielsen, sang og akustisk guitar, Mads Mazanti, bas og kor, Thomas Engelhardt, elektrisk/akustisk guitar og kor. Sverre er autodidakt sanger og sangskriver, mens Mads og Thomas er uddannet på henholdsvis Det rytmiske Musikkonservatorium og Musikvidenskab på Universitetet.
Derudover benytter Funky Nashville sig af minimum to ekstra musikere ved livekoncerter.
Albummet ”A Good Day To Drive” er netop udkommet, og en ny single er blevet udsendt (Searching For Love). DR og P3 har taget godt imod den.

I R SELV UDE OM D!
Ny hip hop CD fra Århus V
Indvandrermiljøet i Århus V fornyer dansk hip hop.
„I R SELV UDE OM D“. Sådan hedder den dansk-sprogede rap-CD fra „Pimp-a-Lot Crew“, der endelig introducerer den amerikanske „Dirty South-rapstil“ i Danmark. Stilarten, der er melodisk, stemningsfyldt, ofte dansebar, er i øjeblikket førende i rappens moderland USA. Teksternes budskab kommer ofte direkte fra livet i de trøstesløse ghettoer. Derfor kan det ikke undre, at stilarten her i Danmark introduceres fra de unge indvandrere i Århus V, som dækker over Danmarks største ghetto med områder som Herredsvang, Trillegården og Bispehaven. Mens vi har fulgt TV-billeder fra Århus V med gadekampe mellem unge indvandrere og politi, så har andre dele af området været arnested for fornyelsen i dansk rap og hip hop.
Det er crews som U$O, L.O.C., SLP (Statsløs Palæstinenser), ÅVP (Århus V Players), Looters, G.F.P. og en lang række andre pseudonymer, der optræder på pladen. Når CD´ens 20 numre alligevel har en sammenhæng, er det fordi Abu Malek, alias Khaldon Mohammed, alias samlingspunktet i Århus V- miljøet lige nu, laver alle beats´ene. Abu Maleks tilbagelænede stil giver CD´en så stor homogenitet som muligt, når man tager i betragtning, at så mange forskellige bands fortolker den samme stilart.
Læs mere på
www.inthehouse.dk

Iøjnefaldende anonym
Efter debuten Tater – På Sporet Af Jens Langkniv er Esben nu atter aktuel med cd’en Iøjnefaldende Anonym. Med 13 sange, sin guitar og et hold meget velspillende musikere griber han fat i en næsten glemt vise- og folkesangertradition. Han fortæller nærværende, dagligdags historier for mennesker om mennesker. Foruden en fin række af Esbens egne sange og ikke mindst tekster er der flere spændende oversættelser af bl.a. Woody Guthrie, Billy Bragg og Richard Thompson. Derudover er der meget spændende nye fortolkninger af både Sebastian, og Steppeulvenes 0-0-0 som i opdateret version naturligvis er blevet til 1-1-2. Esbens eget bidrag Balladen Om Rasmus Og Kurt er en humoristisk kommentar til PFA-skandale og beviser, at en gammel fortælletradition sagtens kan formidle højaktuelle, vedkommende emner. Man kan sige, at Esben med Iøjnefaldende Anonym har skabt en nødvendig cd, der udfylder et dansksproget musikalsk tomrum. Udspillet har da også fået en velfortjent fin modtagelse, og i en anmeldelse skriver Midtjyllands Avis blandt andet: ”Flotte arrangementer fuldender billedet af en cd, der fortjener en endnu bedre skæbne end Esbens cd med Jens Langkniv, der begejstrede og solgte pænt i 2000. Det er faktisk iørefaldende godt, og det ville være en skam, om det forblev iøjnefaldende anonymt.”
For mere info:
www.esben.info

RanderSound : 03
Musikmiljøet i Randers har inden for de sidste 10 år udviklet sig i en spændende og meget positiv retning. Fra hovedsagligt at have foregået på det rene amatørplan er både ambitioner og kvalitet nu i top. Cd’en RanderSound : 03 er en samling af det bedste musik fra Randers lige nu. Albummet er blevet til i et samarbejde mellem projektgruppen Projektør – der har til formål at sætte fokus på vækstlaget i det randrusianske kulturliv – samt Popshit Recording Studio. På RanderSound : 03 præsenterer 10 forskellige bands hver et nummer, som en smagsprøve på lige netop deres stil og særegne lyd. Lytteren bliver således præsenteret for spændende navne som Xantom med hitpotentielle Miss You, rap-sammenslutningen 89’Mafia og energiske Bel Esprit med Happy. Udtrykket på de 10 skæringer peger naturligvis i mange retninger, men helheden fremstår både velspillet og godt produceret. RanderSound : 03 er et kompetent visitkort for den spirende undergrund i Randers, og med cd’en håber initiativtagerne også på at medvirke til, at byens blakkede rygte som ”frygtens og voldens by” kan manes i jorden.
For mere info:
www.projektoer.dk

ÅH ABE KONGEN
Mek Pek og Habbasutterne har begået en ny børne CD. Gum Gum Gummiand er både titelsang og navnet på den nye CD, der er udgivet på plademærket Monkeymusic i/s. ”Ny rimelig sindssyg CD”, skriver pladeselskabet i deres pressemeddelelse.
CD’en  indeholder 12 nye børnesange, der er skrevet af Mek Pek selv, men også Mika Vandborg og Palle Torp har bidraget med sange. På CD’en synger Mek duet med Alberte, men også et par gamle børneklassikere i nye Habbasut-arrangementer, finder man på dette nye udspil, foruden en gammel indspilning med en 9 år gammel Mek på trompet og faderen Leif Falk på klaver.
Mek Pek og Habbasutterne spiller ca. 100 koncerter om året, og med et CD salg på 15.000 af debutalbummet fra 2001, er det klart et af de mest populære live band blandt de danske børn.
På CD’en medvirker Mika Vandborg – guitar, Allan Nagel – bas, Kristian Lassen – keyboards, Jens Daugaard – trommer og Mek Pek selv på sang og alt muligt. 

Kaare Norge i solen
Århusianske Kaare Norge udgav i starten af november sit 14. album „Here Comes The Sun“, og det blev markeret med en reception og smagsprøver fra CD-en for publikum, presse, venner og familie i forretningen Music i Frederiksgade. CD-en er indspillet med nogle af Nordens bedste musikere med blandt andre Jan Sivertsen (perc), Knud Møller (guitar), Jens Jefsen (bas) og Kamilla Sørensen (flygel). På CD-en er der en samling af tidernes smukkeste pop- og rocksange leveret som akustisk stemningsmusik.

Ny CD fra Vocal Line
Det århusianske rytmiske kor Vocal Line er ude med CD nummer tre. Den har fået titlen “Emotional Landscape”, og det er nordiske følelser og landskaber og sange fra kvindelige komponister, de 34 sangere under ledelse af Jens Johansen udforsker. I rene a cappella - arrangementer giver vokalensemblet sit bud på, hvordan sange, der ellers er kendte fra bl.a. Tracy Chapman, Lisa Nilsson, Bjørk og Joni Mitchell kan lyde, når stemninger som afmagt, venskab, kærlighed og refleksion hales helt frem på tonehovedet. Næste store optræden for de 32 sangere bliver nytårsaften, når de på TV2 synger 2004 ind.
 
Poul Krebs atter CD-aktuel
Ildsjæl er et nøgleord på Krebs’ nye CD „Usund Skepsis“, der bl.a. indeholder et nummer med netop titlen „Ildsjæl“. Sangen er dedikeret til alle de, der gør en forskel. Krebs har desuden skænket nummeret til verdens flygtninge, og alle indtægter fra salget af singlen går til Dansk Flygtningehjælp. Det nye album er skabt på den varme og begejstring, som Poul Krebs og hans musikere møder fra publikum og arrangører på de danske spillesteder. Det kun et år siden, den danske troubadour sidst udsendte et album, men nye sange trængte sig allerede på. Det nye album er hans 15., og det er indspillet på Samsø i maj sammen med hans orkester siden 2000. I år kan Krebs desuden fejre 25 års jubilæum på den danske musikscene. Han startede sin professionelle karriere som musiker i 1978, da det handlede om at komme til at optræde på mange koncertsteder for at prøve sine sange af på publikum. Dengang fandtes der mange danske spillesteder, der tog ukendte musikere ind og gav dem chancen. I dag findes der ikke så mange af disse koncertsteder mere, men et af dem ligger i Århus midtby. Det er Fatter Eskil i Skolegade, der netop er blevet kåret som Østjyllands bedste spillested i den landsdækkende konkurrence „Ildsjæl i koncert“. Da Poul Krebs gerne vil bruge sit 25-års jubilæum til at sætte fokus netop på nogle af ildsjælene i branchen, har han valgt at optræde på Fatter Eskil og fire andre spillesteder i Danmark, uden at spillestederne skal betale honorar for koncerten.

Dicte gør det selv
Dicte er blevet selvstændig i pladebranchen. Hendes nye album, „Gone To Texas“, udkom i midten af oktober på hendes eget, nystartede selskab, Velvet Recordings, og efter mere end 10 år som pladekunstner er den 37-årige sangerinde for første gang selv ansvarlig for så godt som alt omkring udgivelsen. Det har været en både givende og skræmmende oplevelse. „Jeg havde haft kontrakt med Sony, siden jeg var 22 år, og da den udløb for et par år siden, var der virkelig afmatning i pladebranchen. Det var, som om branchen havde fået en knytnæve i maven, og der lå en dyne over det hele. Det er ikke noget funky forum at arbejde i. Jeg tabte selv energien, og hvad er så bedre end at trække tæppet helt væk under sig selv? Det gjorde jeg og havde 14 dages optur over det. Da de to uger var gået, blev det så meget hurtigt hverdag. Pludselig kunne jeg mærke, at jeg ikke hørte til et sted længere. Selv om man ikke er ansat på et pladeselskab, har man et tilhørsforhold, og når det stopper, er der ingen, der ringer og spørger, om man vil med til Grammy-fest. Man er helt sig selv.“ Hun fik et lynkursus i alt fra stregkoder til CD-tryk og forhandlinger om distribution, men har dog fået lidt hjælp til den del af Bonnier Amigo Music, der har trådt til med knowhow og lidt ekstra kontanter. Udgivelsen kom dog til at være lidt længere undervejs end først planlagt, da Dicte midt i det hele blev gravid sammen med kæresten Laust Sonne (D-A-D), men den har helt klart været værd at vente på. „Gone To Texas“ er blevet et meget personlig og helstøbt album skabt i samarbejde med netop Laust Sonne og musikeren / produceren Kæv Gliemann.

Brett Perkins
Tina Dickow
Funky Nashville
Pimp-a-Lot
In The House Records

Basunen 2003 nr. 4 - 16. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Skriv til Basunen - e-mail: aarhus@dmf.dk

 

dkhotel