Basunen

BirdHitsPlane

BirdHitsPlane
Website

Af Maz Mazanti

I en baggård i Mejlgade 35 ligger en af Århus’ mest produktive og boblende kultursmeltedigler, hvor blandt andet Frontløberne, Café Kølbert, madstedet Svineriet og Louiz Salonerne holder til. Det er derfor ikke så underligt, at det lille, uafhængige pladeselskab BirdHitsPlane også har klemt sig ned i et hjørne i andet baghus i dette kreative omdrejningspunkt. Det uafhængige pladeselskab ønsker nemlig - som sine kultur-forkæmpende naboer - at sætte sit præg på en branche, der i dén grad trænger til nye tanker, friskhed og alternative tiltag. I en tid hvor de store major-selskaber mærker dødsstivheden indfinde sig og i desperation forsøger at opsluge eller kriminalisere alt, hvad der lugter lidt af konkurrence, valgte tre unge mænd i efteråret 2002 at søsætte projektet BirdHitsPlane med udgivelsen af 3P’en.

3P
På dette ”trebindsværk” præsenterede BirdHitsPlane de tre nye danske orkestre Kvæg, Lampshade og Apartment med hver deres EP, for både at skyde sig selv og de involverede bands i gang. Et ambitiøst debutprojekt som kostede mange dyre lærepenge. Caspar Bock har som den eneste i BirdHitsPlane-trioen valgt at bruge noget, der ligner fuld tid på pladeselskabet. Som sine to kompagnoner, Tune Riis og Troels Landholm, er Caspar studerende på Handelshøjskolen, men prioriterer altså den usikre vej som fødselshjælper for dansk undergrundsmusik frem for en eksamen på normeret tid. Han husker et lille år tilbage og mener, at tilblivelsen af BirdHitsPlane skyldtes lige dele nysgerrighed, idealisme og kedsomhed! Ingen af de involverede havde på daværende tidspunkt nogen som helst forudsætninger for at starte eller drive et pladelabel. Caspar selv havde gennem en årrække spillet musik i både den rockede og elektroniske genre, men ønskede at koncentrere sin musikalske indsats omkring et projekt, der for alvor kunne gøre en forskel.

Det gensidige springbræt 3P blev udtænkt som et sammenskudsgilde, hvor orkestrene bidrog med eget materiale, og BirdHitsPlane stod for PR, trykning og tour-planlægning. Målsætningen for Lampshade, Kvæg og Apartment var at få hul igennem til et større publikum mens BirdHitsPlane håbede på, at udgivelsen kunne opbygge et økonomisk fundament til fremtidige projekter. BirdHitsPlane måtte dog sande, at i kroner og ører var 3P’en med 700 solgte eksemplarer ikke nogen god forretning, men til gengæld har de høstet uvurderlige erfaringer og meget sympati for deres satsning. I tråd med den optimisme og opdrift, der gennemsyrer pladeselskabet, betegner Caspar Bock selv underskuddet som nødvendige etableringsomkostninger.

Tiger Tunes
Tiger Tunes er med sin elektroniske rock’n’roll BirdHitsPlane’s seneste fund. Selskabet kan koncentrere hele sin samlede energi og erfaring omkring bandet, da Tiger Tunes pt. er BirdHitsPlane’s eneste projekt. Målet er at have 4-5 orkestre i folden, men man ønsker under ingen omstændigheder at gå på kompromis med kvaliteten og tillader sig derfor at være kræsne i udvælgelsen. For tiden lurer et par etablerede undergrund- bands i kulissen, og den nærmeste fremtid vil vise, om man indgår et samarbejde. Tiger Tunes var i modsætning til 3P’en en succes allerede før udgivelsen af debutalbummet Asolutely Worthless Compared To Important Books, som udkom den 11. august. Allerede på nuværende tidspunkt er der solgt 1500 eksemplarer, hvilket betyder, at BirdHitsPlanes økonomi er kravlet op på den rigtige side af nul. Belært af erfaringen fra den første udgivelse har man denne gang holdt udgifterne nede samtidig med, at man har kunnet trække på de kanaler og det netværk, der efterhånden er opbygget.

Den succesfulde, københavnske undergrundskollega Crunchy Frog har f.eks. hjulpet meget til, og da BirdHitsPlane’s erklærede mål er at få sine bands udgivet i udlandet, er dette en særdeles god og erfaren kontakt. Tiger Tunes spillede således show-case på Popkomm i Köln som et direkte udslag af dette samarbejde. Også ROSA har stor credit hos de tre BirdHitsPlane-drenge, som nu føler, der for alvor er vind i sejlene efter en lidt hård start.

2 ryk og en aflevering
Seneste succeshistorie er udgivelsen af soundtracket til Aage Rais-Nordentofts ungdomsfilm 2 Ryk Og En Aflevering. Efter en lang række møder i København faldt Zentropa for det lille, ihærdige århusianske pladeselskab og tilbød BirdHitsPlane at stå for og lægge navn til kompileringen af den musikalske lydside af filmen.
Ifølge Caspar Bock kunne Zentropa i BirdHitsPlane genkende noget af den fandenivoldskhed, der har gjort filmselskabet til en indflydelsesrig, international faktor. Der er allerede snak om yderligere samarbejde, og for BirdHitsPlane er dette naturligvis et uvurderligt rygstød og tegn på, at det store stykke arbejde, trioen foretager, har en effekt. Caspar Bock er selv overrasket over udviklingen og glæder sig meget over de resultater, BirdHitsPlane har opnået i selskabets blot etårige levetid. 

Fremtidsplaner
Den store overskrift for fremtiden i BirdHitsPlane er UDLANDET. Caspar og co. er så småt ved at opbygge det livsnødvendige netværk, som er påkrævet, hvis BirdHitsPlane’s materiale skal nå frem til de rette mennesker rundt omkring i verden. Hvad angår Internettets mangfoldige muligheder, mener Caspar Bock, at BirdHitsPlane har en stor fordel i forhold til de store pladeselskaber, som ryster i bukserne over mistede indtægter på grund af folks tiltagende illegale downloads. BirdHitsPlane er vokset op med denne mulighed og anser netop Internettet som et stort eksponeringsværktøj frem for en trussel. Pladebranchen er ved at omforme sig, og hvis de store selskaber skal overleve, må de omstrukturere sig og tilpasse sig udviklingen. På nettet er musikken langt mere tilgængelig end tidligere, og Caspar Bock er sikker på, at det blot gør lytterne/køberne meget mere bevidste og orienterede om, hvad de vil vælge. I kølvandet på den øgede tilgængelighed vil der opstå alternative indtægtsmuligheder, som det er op til små og omstillingsvillige labels som BirdHitsPlane at opdage og tage til sig. Ved en øget hype omkring et orkester vil indtægter som KODA/NCB, livehyre, merchandise o. lign. automatisk følge med. I det hele taget handler det om at finde nye veje og være aggressiv og opmærksom, når nye orkestre med potentiale dukker op. Caspar opfordrer derfor alle interesserede orkestre til at sende materiale til BirdHitsPlane eller måske selv kigge forbi i de små lokaler i Mejlgade, hvor BirdHitsPlane med stor vilje, visioner, dygtighed og tro på fremtiden er ved at etablere sig som et nødvendigt bekendtskab i den danske pladebranche.

Caspar Bock

Troels Lanndholm

Tune Riis

Basunen 2003 nr. 4 - 16. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Skriv til Basunen - e-mail: aarhus@dmf.dk

 

dkhotel