Portræt af kontrabassen.
”Portrait af the Double Bass” hedder titlen på en ny CD, som sætter kontrabassen i centrum som soloinstrument, og som blev præsenteret hos Juhl-Sørensen ved en reception den 6. december.

Den gennemgående solist er Århus Symfoniorkesters tidligere solobassist, Bent Grosen, som har allieret sig med to kolleger fra orkestret, Jens Holm (”dr. phil. skrab”) og Poul Erik Jørgensen i en lang række transkriptioner for en til tre basser.

Bent Grosen er tillige manden bag  hovedparten af de anvendte arrangementer
Som en sikker akkompagnatør medvirker Kitha Ottosen Grosen på klaver.

Alle tre basser medvirker i et arrangement af ”Eine Kleine Nachtmusik” , i Jorma Panulas Barokki-Polska og i CD’ens forrygende afslutningsnummer ”Århus Tappenstreg”.

I H.C. Lumbyes koncertpolkaer (oprindelig for to violiner) udfoldes en intens kappestrid mellem d’herrer Grosen og Holm; flot!

Udover klassiske slagnumre som den virtuose ”Czardas”, ”Ave Maria”, ”Meditation” fra Thais, ”Traumerei” står også originalkompositioner på repertoiret. Her finder vi værker af Dragonetti, Eccles og Koussevitsky.

Jeg må ikke glemme at nævne teksthæftet, som ikke bare indeholder oplysende kommentarer om værkerne og de optrædende, men som også bringer et udvalg af Bent Grosens efter min mening uforlignelige tegninger med humoristiske glimt fra musikerlivet.

CD’en ”Portrait fo the Bouble Bass” er dermed også et portræt af en kontrabassist, en musiker, som seriøst har arbejdet med at udforske sit instruments muligheder, selv om det ikke stod i forreaste række, da Vorherre uddelte solistopgaver! CD’en må betegnes som et must for alle kontrabaselskere og –ejere!

Duo Paganini udgiver deres første CD
Duo Paganini er det ambitiøse navn på ensemblet Ian van Rensburg, violin og Søren Bødker Madsen, guitar. Ambitiøst, fordi det refererer til den legendariske violinvirtuos, om hvem samtiden mente, at han måtte have forskrevet sin sjæl til fanden selv for at kunne levere virtuositet af så overnaturlig karakter. Men navnet refererer også til, at Paganini både spillede violin og guitar.

Der findes ikke så mange originalkompo-sitioner for violin og guitar, men det har Søren Bødker Madsen rådet bod på, således at ensemblets repertoire nu spænder fra baroktiden, Corelli og Bach, til Bartok, Ibert og Piazolla. Undervejs hører vi Sarasates ”Carmen-fantasi”, som indeholder alle de virtuose elementer, man kan ønske sig!. Godt gået!

Også Duo Paganini præsenterede deres debut-CD hos Juhl-Sørensen ved en festlig reception den 6. december.

Planer om en århusiansk operaø
Igennem den senere tid har der verseret en række planer omkring et nyt storstilet projekt, der er blevet til i samarbejde mellem Den Jyske Operas chef Troels Kold og byggematadoren Poul-Erik Rind; et nyt operahus opført ude i vandet i Århus Havn.

Projektet har mødt både opbakning og kritik fra såvel politikere som kulturpersoner og -institutioner, men der skal ikke herske tvivl om, at det er et kæmpeprojekt, der er blevet søsat i samarbejdet mellem de to. Inden et projekt af denne karakter kan realiseres, er der jo imidlertid mange parter, der skal involveres, og det er heller ikke umuligt, at der må rettes forskellige ting til før en eventuel vedtagelse.

Det er endvidere planen, at Århus Teater også skal være med i det nye hus. Teaterchef Palle Jul Jørgensen flytter Skuespil-lerskolen og nogle værksteder til det nye byggeri. Operaøen kommer, som den er planlagt i øjeblikket, til at ligge i gåafstand fra teatret.

Symfoniorkester truet af lukning
Fremtiden ser mere end sort ud for Aarhus Amts Ungdomssymfoniorkester (AUKO), der står til at miste sit årlige amtstilskud på 96.000 kr og dermed reelt står uden økonomisk grundlag. Amtet vil spare pengene som led i den spareplan, der skal barbere 320 mio. kr. af budgettet, men fjernelse af tilskuddet til AUKO er en stor fejltagelse, mener formand Lars-Ole Vestergaard, der til daglig er leder af Århus Musikskole. AUKO-formanden peger samtidig på, at amtet for de 96.000 kr. hvert år får mere end 100 koncerter på gymnasier, sygehuse og højskoler, samt at orkestret har turneret i flere lande i Europa og har markeret sig som et af Danmarks bedste ungdomssymfoniorkestre. “Hvis Århus Amt fortsat ønsker at have et klassisk musikmiljø blandt amtets unge, så er AUKO et must. Derfor vil jeg anmode om, at I vil gennemtænke lukningen af AUKO endnu en gang”, skriver Lars-Ole Vestergaard.

Musikkonservatorium udgiver festskrift
Det Jyske Musikkonservatorium udgav 19. november jubilæumsbogen “Musik til tiden - 75 år” som endnu en markering af konservato-riets 75-års jubilæum. Bogen er en samling af essays og betragtninger, der forholder sig til såvel institutionens historie som musikkens særlige betydning som kulturfaktor. Bogen er redigeret af komponist, skribent og professor Karl Aage Rasmussen og docent Steen Brandt Nielsen. Bidragydere er blandt andre Sven Holm, Per Nørgård, Jakob Levinsen og Jens Brincker samt tre tidligere rektorer og den nuværende, Henrik Svane. I bogen bliver almene sider af den danske musikkultur belyst, og som overordnet tema er valgt musikkens særlige betydning som kulturfaktor i det danske samfund.

Basunen 2002 nr. 4 - 15. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Skriv til Basunen - e-mail: aarhus@dmf.dk

 

dkhotel