Klassisk Nyt

Ved Mariann Sejer Nielsen, informationschef

Ny arkivar til Aarhus Symfoniorkester
Anne Mette Knudsen, 34 år, tiltrådte d. 24. januar som arkivar ved Aarhus Symfoniorkester. Hun er uddannet musiklærer i trompet i 1992 fra Nordjysk Musikkonservatorium. I 1993 videreuddannede hun sig i Chicago, Manchester og Oslo, og i 1995 tog Anne Mette Knudsen Musikpædagogisk diplomeksamen fra Det jyske Musikkonservatorium.
Siden 1995 har hun været trompetist i Prinsens Livregiments Musikkorps i Skive, og samme sted har hun siden 1998 fungeret som nodearkivar. Anne Mette Knudsen har desuden i 1999 været vicedirigent ved Prinsens Livregiments Musikkorps, og hun har også ved flere lejligheder assisteret i trompetgruppen i Aarhus Symfoniorkester.

Ny violinist i Aarhus Symfoniorkester
Johanna Tolvanen tiltrådte pr. 1. januar som 2. solospiller
i Aarhus Symfoniorkesters 1. violingruppe.
Johanna Tolvanen er født i 1969 i Helsinki, og hun er i perioden 1988-1995 uddannet hhv. i Finland på Sibelius Akademiet hos Igor Bezrodnyi, i Danmark ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos Milan Vitek samt i Holland ved Utrecht Konservatoriet hos Philip Hirshorn.

Johanna Tolvanen har allerede hentet sig en særdeles solid orkestererfaring, for i 1996, året efter hun tog diplomeksamen, blev hun ansat i Berliner Sinfonie-Orchester, og det er herfra hun kom til Aarhus Symfoniorkester.

Ny solocellist til Aarhus Symfoniorkester
Det er med stor glæde, Aarhus Symfoniorkester byder velkommen til orkestrets nye solocellist Eugene Hye-Knudsen, der kommer fra Det kgl. Kapel
Efter flere forsøg på at finde en ny solocellist til Aarhus Symfoniorkester lykkedes det omsider i januar, og orkestret er utrolig stolte over at kunne præsentere Eugene Hye-Knudsen for publikum, når han tiltræder stillingen som solocellist d. 12. marts 2002.

Eugene Hye-Knudsen er født i 1972, og han begyndte allerede som 9-årig at spille cello. Blot 17 år gammel blev han optaget på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos professor Erling Bløndal Bengtsson. Da Bløndal Bengtsson blev udnævnt til professor ved University of Michigan, USA i 1989, fulgte Eugene Hye-Knudsen - opfordret af sin lærer - efter i 1990, og han blev således Erling Bløndal Bengtssons sidste danske elev.

Tilbage i Danmark igen i 1991 fortsatte Eugene Hye-Knudsen sine studier hos Torleif Thedéen, og han afsluttede sin diplomeksamen i foråret 1994, og debuterede fra konservatoriets solistklasse i 1996.

Siden 1994 har Eugene Hye-Knudsen været en af professor Arto Noras' få elever ved Sibelius Akademiet i Helsingfors. I studietiden var Eugene Hye-Knudsen meget aktiv som kammermusiker, hvor han bl.a. turnerede med en klavertrio.

I foråret 1995 var Eugene Hye-Knudsen solist i Dvoráks cellokoncert i Sverige og herhjemme bl.a. i Tivoli, og han modtog samme år Jacob Gades Legat. I december 1997 modtog han Veuve Clicquot Prisen, og var i den anledning solist i Lalos cellokoncert med Radiounderholdningsorkestret.

I marts 1999 blev Eugene Hye-Knudsen ansat i Det Kgl. Kapel, som han nu altså forlader for at blive solocellist i Aarhus Symfoniorkester.

Aarhus Symfoniorkesters tidligere solocellist Blanka Himmer, der har været ansat i  orkestret siden 1968 og som solocellist siden 1976, har efter eget ønske valgt at rykke ned for at give plads til yngre kræfter.

Den Jyske Opera hæmmes af underskud
Troels Kold har stort set hvert år præsenteret et underskud, siden han tiltrådte som chef for Den Jyske Opera i 1996. Selv om Den Jyske Operas underskud på denne måde er vokset trods en igangværende spareplan i stedet for at blive nedskrevet som budgetteret, så er operaens formand, Ove Mikkelsen, optimistisk i forhold til at nå et nul til sommer. ”Der er ikke noget dramatisk i det her. Overskridelsen skyldes uforudsete overtidsbetalinger i forhold til det nye faste korps og mange flere arrangementer”, siger Ove Mikkelsen. ”Vi skal have et overskud på 2,4 mio. kroner denne sæson for at ramme et nul til sommer. Det resultat når vi gennem blandt andet besparelser på de resterende forestillinger”, siger Troels Kold. Fyringer bliver der dog næppe tale om, for den igangværende sæson tegner særdeles positiv, og med et forsigtigt budgetteret tal på 65% publikumsdækning til den meget populære ”Maskerade” ser det ikke så dårligt ud endda.

I kammermusikalsk ånd
I den nyligt overståede P2-Musikkonkurrence var juryens vanskeligste opgave at vælge, hvem der skulle have andenprisen. Trio Con Brio blev suveræne vindere. Finaledeltagerne var slagtøjsensemblet Pace, violin-klaverduoen Lautrup & Nielsen og så altså Trio Con Brio. De sidstnævnte var på forhånd publikumsfavoritter og – mere forbløffende – også for åben TV-skærm udpeget som nogenlunde sikre vindere af DR’s egen Valdemar Lønsted, der hele konkurrencen igennem havde gode gæster i radiostudiet til at kommentere og give karakter. En flot indsats af det århusianske musikliv, der både har fostret pianisten i den vindende trio, Jens Elvekjær, samt de to tredjeprismodtagere, violinisten Tue Lautrup og pianisten Jakob Nielsen.
 

Anne Mette Knudsen
Johanna Tolvanen
Eugene Hye-Knudsen
Troels Kold

Basunen 2002 nr. 1 - 15. årgang
Fagtidsskrift for professionelle musikere i Midtjylland

Skriv til Basunen - e-mail: aarhus@dmf.dk

 

Suite Art